Tid: 45 min. I alt: 8¼ time. 6 portioner
# Ingredienser
1 lammekølle, 2-2½ kg
3 spsk olie
2 spsk citronsaft
½ tsk tørret rosmarin
1 tsk tørret merian
1-2 fed knust hvidløg
friskkværnet peber
½-¾ kg auberginer
½-¾ kg courgetter
salt
300 g løg
1 tsk provencekrydderi
ca. 2 dl bouillon
50 g smør
TILBEHØR: Flute, evt. salat.
* Tilberedning
Bland olie, citronsaft, knuste rosmarinnåle, merian og knust
hvidløg.
Læg lammekøllen i et halvdybt fad/lille bradepande og
gnid kødet på alle sider med denne blanding. Dæk med folie.
Sæt køllen i køleskabet helst et døgn, men mindst 6 timer.
Skær auberginer og courgetter i ½ cm tykke skiver, drys dem
med salt og
lad dem trække 1 time.
Hæld grønsagerne til afdrypning, tryk væden fra og tør dem i
et rent viskestykke.
Læg grønsagerne taglagt med tynde løgskiver i et velsmurt,
stort, ovnfast fad,
så stort, at lammekøllen kan ligge over.
Drys provencekrydderi over grønsagerne, hæld bouillon ved og
læg smørklatter over.
Læg lammekøllen i fadet i ovnen ved 225°C i ca. 15 min.
Vend køllen, drys med salt og friskkværnet peber og brun den
endnu 15 min.
Dæmp varmen til 150°C og steg køllen endnu ca. 1 time,
centertemperaturen skal være 65-68°C.
Dryp grønsagerne et par gange under stegningen med skyen i
fadet.
Tag køllen ud, pak den i folie, dæk den med et par
viskestykker og
lad den trække ca. 15 min.
Lad grønsagerne stå i den varme, slukkede ovn.
SERVERING
Anret køllen på et forskærerbræt og skær den for ved bordet.
Byd grønsagerne i fadet til samt flute.
Giv evt. brøndkarse til eller en salat bagefter.
VARIATIONER
Man kan evt. udelade den ene grønsag og anvende dobbelt
mængde af den anden
sammen med løg.
Køllen kan også steges på et leje af urter, fx gulerødder,
tomater, bladselleri eller
fennikel og lidt kartofler. Alle grønsagerne skæres i
skiver.
Lammekølle Provençale
#
1 lammekølle, 2-2½ kg
2 kg skrællede kartofler
salt, friskkværnet peber
2-3 bdt persille
3-4 fed knust hvidløg
3-4 dl hønsebouillon (evt. fra dåse el. terning)
25 g smør.
*
Smør et ovnfast fad. Skær kartoflerne i skiver. Hak persille
og hvidløg.
Læg kartoffelskiver lagvis med hakket persille, hvidløg,
friskkværnet peber og lidt salt
(bouillonen er også salt). Hæld ca. 3 dl bouillon ved.
Gnid lammekøllen med salt og peber.
Steg lammekøllen som angivet i første opskrift.
Læg smørklatter over, når kødet vendes.
Hæld evt. mere bouillon ved kartoflerne under stegningen.
Dryp af og til kølle og kartofler med væden i fadet.
Tag køllen ud og lad den hvile som beskrevet. Dryp
kartoflerne godt.
Grill dem et par min, til overfladen er gylden og sprød.
Skær køllen for og server med kartofler til i fadet.
TIPS:
Har du ikke
tid til at lade køllen trække 6 timer, kan den godt steges
umiddelbart
efter, at den er gnedet med krydderier.
Opdateret: 19/11/2025