Lammegryde

Lammegryde 

 
Tid: 30 min. I alt 2 timer 30 min. 4 portioner

 
# Ingredienser
250 g (ca. 3 dl) tørre, hvide bønner
vand
1 kg lammebov eller nakke
40 g smør
1 spsk olie
2 dl finhakket løg
ca. 5 dl bouillon eller vand
1 lille ds tomatpuré
krydderbuket af: ½ bdt persille, 1-2 løvstikkeblade, evt. 1 laurbærblad
salt, peber
500 g courgetter eller squash
4 flåede tomater evt. fra dåse
TILBEHØR:
evt. flute.

 
* Tilberedning
Sæt bønnerne i blød aftenen i forvejen.
Kog bønnerne i rigeligt iblødsætningsvand, til de er møre, ¼-1 time.
Skær kødet fra benene, og skær det i ter­ninger. 
Brun det i gyldent fedtstof, til det er brunt. Tag det op. 
Svits finhakkede løg, til de er klare og gyldne.
Læg kødet tilbage i gryden og drys salt og peber over.
Tilsæt bouillon, tomatpuré og krydderbuket.
Dæk gryden med låg og lad kødet småstege ½ time.
Tilsæt skiver af courgette eller terninger af squash samt flåede, ituskårne tomater.
Lad retten snurre videre, til alt er mørt, ¼-½ time.
Hæld vandet fra bønnerne og bland dem i retten mod slutningen.
Fjern krydderbuketten og smag retten til.

 
SERVERING:
Retten serveres i gryden, og evt. flute serveres til.

 
VARIATIONER AF RETTEN:
1. Retten kan evt. jævnes med lidt Maizena udrørt i vand.

 
2. Kan courgette/squash frugter ikke skaffes, tilsættes 500 g grønne bønner i stedet for.

 
3. MORMORS LAMMEGRYDE:
500 g skært lammekød
2 dl hakket løg
2 fed hvidløg
2-3 spsk olie
bouillon, salt, peber
250-500 g friske eller dybfrosne fine ærter
2 bdt dild.

 
* Tilberedning
Skær kødet i terninger. Hak løgene og hvidløg. Brun kødet i varm olie. Tag det op.
Brun løgene, til de er gyldne, og tilsæt hvidløg, kød, peber og så meget bouillon, at kødet lige er dækket.
Lad retten småkoge ca. 1 time. Tilsæt ærterne, og lad dem koge med 5 min.
Klip dilden fint og bland halvdelen i retten.
Drys resten over retten og server den med løse ris.

 
TIPS:
Hvide bønner kan fås på dåse, så man ikke behøver den lange udblødningstid.
Begge retter er velegnet til dybfrysning. De optøs i en tykbundet gryde ved svag
varme under låg på ca. ½-¾ time.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙