Lammebov med hvide bønner

Lammebov med hvide bønner 

 
Tid: 15 min. I alt: 1¾ time. 4 portioner

 
# Ingredienser
1 lammebov, ca. 1,2 kg
2 tsk provencekrydderi
2 spsk olie
2 fed knust hvidløg
salt og friskkværnet peber

 
TILBEHØR:
hvide bønner i tomatsauce med hakket persille.

 
* Tilberedning
Løs bovbladet forrest på boven.
Bland provencekrydderi med olie, hvidløg, salt og peber og
gnid kødet med denne blanding og ind langs det løsnede ben.
Læg kødet i et velsmurt, ovnfast fad/lille bradepande og
sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 250°C i 15 min.
Dæmp varmen til 150°C og steg kødet ¾-1 time, til dets temperatur er 70-72°C.
Dryp af og til med skyen i fadet. Lad kødet hvile 10-15 min, før det udskæres.

 
SERVERING
Vrid det løsnede ben ud af stegen. Skær boven for i skiver. Byd hvide bønner til.

 
Hvide bønner i tomatsauce
#
400 g tørre, hvide bønner
vand,
suppevisk af 5 stilke persille, 2 kviste timian, 1 laurbærblad
2 dl hakket løg
1 spsk olie
1-2 fed knust hvidløg
1 ds. flåede tomater, ½ kg ds.
2 spsk hakket persille
evt. 50 g skinke el. hamburgerryg (kan udelades)
½-1 dl bønnevand
2 spsk koncentreret tomatpuré
salt, peber.

 
*
Udblød bønnerne ca. 12 timer.
Kog dem i iblødsætningsvandet med visken til de er møre, ca. 1-2 timer.
Spæd evt. mere vand til under kogningen.
Svits de hakkede løg i olie til de er klare.
Tilsæt knust hvidløg, ituskårne, flåede tomater (skær dem i stykker, mens de er i dåsen) 
med væde, hakket persille, tomatpuré og kog saucen 10-15 min ved svag varme under låg.
Hæld bønnerne til afdrypning og gem lidt af bønnevandet. Fjern visken.
Bland bønnerne i tomatsaucen.
Tilsæt evt. strimlet skinke og spæd op med lidt bønnevand.
Varm bønnerne igennem. Smag retten til og drys hakket persille over ved serveringen.

 
VARIATION

 
Boven kan båndsaves i skiver, som derefter skæres i terninger, eller
kødet skæres fra benet og så i terninger.
Derefter brunes kødet og tages op.
Så brunes løgene til tomatsaucen, som tillaves som beskrevet.
Kødet lægges tilbage i gryden og småkoger i saucen, til det er mørt, ½-¾ time.
Bønnerne blandes i retten lige inden serveringen og skinken udelades. Kan dybfryses.

 
TIPS:
Man skal regne med, at bønnerne under udblødning og kogning optager ca. 3 gange 
deres eget rummål af vand.

 


 

Opdateret: 15/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙