Tid: 15 min. I alt: 1¾ time. 4 portioner
# Ingredienser
1 lammebov, ca. 1,2 kg
2 tsk provencekrydderi
2 spsk olie
2 fed knust hvidløg
salt og friskkværnet peber
TILBEHØR:
hvide bønner i tomatsauce med hakket persille.
* Tilberedning
Løs bovbladet forrest på boven.
Bland provencekrydderi med olie, hvidløg, salt og peber og
gnid kødet med denne blanding og ind langs det løsnede ben.
Læg kødet i et velsmurt, ovnfast fad/lille bradepande og
sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 250°C i 15 min.
Dæmp varmen til 150°C og steg kødet ¾-1 time, til dets
temperatur er 70-72°C.
Dryp af og til med skyen i fadet. Lad kødet hvile 10-15 min,
før det udskæres.
SERVERING
Vrid det løsnede ben ud af stegen. Skær boven for i skiver.
Byd hvide bønner til.
Hvide bønner i tomatsauce
#
400 g tørre, hvide bønner
vand,
suppevisk af 5 stilke persille, 2 kviste timian, 1
laurbærblad
2 dl hakket løg
1 spsk olie
1-2 fed knust hvidløg
1 ds. flåede tomater, ½ kg ds.
2 spsk hakket persille
evt. 50 g skinke el. hamburgerryg (kan udelades)
½-1 dl bønnevand
2 spsk koncentreret tomatpuré
salt, peber.
*
Udblød bønnerne ca. 12 timer.
Kog dem i iblødsætningsvandet med visken til de er møre, ca.
1-2 timer.
Spæd evt. mere vand til under kogningen.
Svits de hakkede løg i olie til de er klare.
Tilsæt knust hvidløg, ituskårne, flåede tomater (skær dem i
stykker, mens de er i dåsen)
med væde, hakket persille, tomatpuré og kog saucen
10-15 min ved svag varme under låg.
Hæld bønnerne til afdrypning og gem lidt af bønnevandet.
Fjern visken.
Bland bønnerne i tomatsaucen.
Tilsæt evt. strimlet skinke og spæd op med lidt bønnevand.
Varm bønnerne igennem. Smag retten til og drys hakket
persille over ved serveringen.
VARIATION
Boven kan båndsaves i skiver, som derefter skæres i
terninger, eller
kødet skæres fra benet og så i terninger.
Derefter brunes kødet og tages op.
Så brunes løgene til tomatsaucen, som tillaves som
beskrevet.
Kødet lægges tilbage i gryden og småkoger i saucen, til det
er mørt, ½-¾ time.
Bønnerne blandes i retten lige inden serveringen og skinken
udelades. Kan dybfryses.
TIPS:
Man skal regne med, at bønnerne under udblødning og kogning
optager ca. 3 gange
deres eget rummål af vand.
Opdateret: 15/10/2025