Tid: 30 min. I alt 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
1 stort spidskålshoved
½-¾ kg nye kartofler
tynd bouillon eller letsaltet vand
8 hele enebær
3-4 kviste timian
8-12 kålpølser eller knækpølser
TILBEHØR:
groft rugbrød, fransk dijonsennep.
* Tilberedning
Fjern de yderste grimme blade på kålhovedet. Skyl kålen og
skær den i kvarte.
Fjern rodstokken. Læg kål og skrubbede nye kartofler i en
gryde.
Hæld så meget tynd bouillon eller letsaltet vand over kål og
kartofler, så det knap er dækket.
Tilsæt salt, enebær og timian.
Læg også kålpølser, som er prikket med gaffel, i gryden. De
skal koge 20 min.
Knækpølser skal kun koge med ca. 5 min.
Retten skal koge, til kartoflerne er møre ca. 20 min.
Fjern enebær og timian.
SERVERING:
Server retten i gryden og giv groft rugbrød og sennep til.
VARIATIONER AF RETTEN:
1. Retten kan tilberedes med savoykål eller snittet
hvidkål i stedet for spidskål.
Skrællede kartofler kan koges med, når nye ikke længere kan
skaffes.
2. Pølserne kan udskiftes med røget medister eller
sprængt medister.
3. PØLSEGRYDE:
250 g spaghetti
vand, salt
2 store løg skåret i skiver
1 stor ds cocktailpølser
3 spsk olie
2 små ds koncentreret tomatpuré
salt, peber, evt. ½ tsk oregano eller basilikum
1 pk dybfrosne ærter (250 g)
evt. lidt vand.
* Tilberedning
Spaghetti brækkes i mindre stykker og koges i rigeligt
velsaltet vand som beskrevet på brugsanvisningen.
Løgene brunes i olie, og cocktailpølser ristes med nogle
minutter.
Tomatpuré, krydderier og lidt vand tilsættes.
Spaghetti hældes til afdrypning i en sigte og blandes i
gryden sammen med ærter.
Retten koges igennem og smages til.
Serveres med reven parmesanost og salat.
TIPS:
Kålgryden er
ikke egnet til dybfrysning, da kartofler ikke kan fryses.
Se også: Pølser - prøv Kogebog.dk 💘
Opdateret: 14/09/2025