Kylling stegt i cocotte

Kylling stegt i cocotte

 
Tid: 30 min. I alt: 2½ time.  4 portioner

 
# Ingredienser
1 stor hanekylling à 1500 g
salt og friskkværnet peber
15 perle- eller skalotteløg
25 g smør
½ tsk tørret salvie
TILBEHØR:
Flute eller råstegte kartofler
Grøn salat.
Kylling stegt i cocotte
* Tilberedning
Gnid den rensede kylling indvendig med salt og peber.
Fyld den med pillede løg, smør og salvie.
Luk med kødpinde. Læg gerne stanniol i cocotten.
Læg kyllingen i cocotten. Drys med salt og læg låget på.
Stil cocotten midt i ovnen ved 250-300°C i ca. 1½-2 timer.
På den tid bliver kyllingen som regel gylden.
Ellers må man fjerne låget og give den de sidste minutter uden.
Tag den sprøde, møre kylling op af cocotten.
Hæld forsigtig den lille smule stegekraft fra,
som har dannet sig i bunden.
Den kraftige sky, smager så skønt, at det er synd
ikke at lave sauce af den.

 
SERVERING:
Parter kyllingen og anret den med løgene.
Giv flute eller råstegte kartofler, den kraftige skysauce
samt grøn salat til.

 
VARIATION AF RETTEN:
Man kan hælde et glas tør sherry eller rødvin over kyllingen
inden den drysses med salt.
Det bevirker, at der samles mere stegekraft i cocotten.

 
VARIATION AF FYLD:
Kyllingen kan fyldes med f.eks. hele kogte kastanjer, tomater,
forskellige krydderurter rørt op med smør eller hele ristede
champignoner krydret med timian.

 
TIPS:
I de senere år har man i handelen kunnet købe ler-cocotter,
også kaldet en stegeso. Den består af rå, uglaseret ler.
Fordelen ved at bruge denne er, at al saft og kraft bliver i det kød,
man steger, og at ens ovn ikke bliver snavset.
Man kan stege helt uden fedtstof, og der bliver blot ganske lidt,
men kraftig sky i cocotten.
Cocotten kan være lidt vanskelig at rengøre.
Man bør altid følge den brugsanvisning, der medfølger.
For at lette rengøringen kan man fore cocotten med folie.
Kylling tilberedt i cocotte uden tilsætning af fedtstof,
er en god variation til slankemad.
Ved at variere fyld og krydderier, kan man under en slankekur
lave kyllinger på utallige måder.
I så fald serveres kyllingen blot med lidt salat.



 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙