Tid: 30 min. I alt 1 time 30 min. 4 portioner
# Ingredienser
¾-1 kg kongeål (pighaj) 2-3 stk.
(eller sildehaj, torsk, kuller, koteletfisk)
2 porrer
25 miniløg (forkoges 3 min.)
1-2 peberfrugter, helst røde
1-2 led knust hvidløg
evt. 2 spsk hakket citronmelisse
salt, friskkværnet, hvid peber
50 g let brunet smør
2½ dl hvidvin, æblecider el. vand
TILBEHØR:
små, kogte pillekartofler
hakket persille
citronbåde.
* Tilberedning
Skær kongeålen i ca. 8 cm lange stykker.
Drys dem med salt og lad dem trække 10 min. Skyl og tør
fisken.
Smør et ovnfast lad. Tænd ovnen og indstil den på 175°C.
Snit de rensede porrer fint. Anvend mest muligt af den
grønne top.
Pil løgene og skær peberfrugten i strimler.
Bland grønsagerne og læg dem i et jævnt lag i fadet.
Bland knust hvidløg og citronmelisse og drys blandingen over
grønsagerne.
Læg fiskestykkerne ned mellem grønsagerne. Drys salt og
peber over.
Hæld brunet smør og væske over retten.
Dæk fadet med låg eller folie, og sæt det på ovnristen midt
i ovnen ved 175°C i 30-40 min.
Fjern folien og steg fisken ca. 5-10 min. længere, til den
er mør.
SERVERING:
Server retten i fadet og giv pillekartofler, hakket persille
og citronbåde til.
VARIATION AF RETTEN:
Gratineret kongeål:
¾-1 kg kongeål, koteletfisk eller torskefileter
½ citron
salt
1 peberfrugt
1 ds flåede tomater (½ kg)
2 spsk mel
1½ dl mælk
1 tsk paprika
1-2 fed hvidløg
1½ dl finhakket løg
1 spsk frisk basilikum (½ tsk tørret)
2 spsk reven parmesanost
2 spsk rasp
25 g smør.
Fisken drysses med salt og trækker 10 min. Skylles og
tørres.
Skæres i ca. 5 cm brede stykker og lægges i et smurt ovnfast
fad.
Citronskrællen rives på den fine side af råkostjernet.
Citronsaften presses over fisken, som også drysses med salt
og peber.
Peberfrugten skæres i terninger. Tomaterne hakkes i dåsen,
hældes op i en skål.
Mel og mælk rystes til en jævning og blandes med tomaterne
sammen med finhakket løg, knust hvidløg, krydderier, peberfrugt og reven
citronskal.
Blandingen hældes over fisken, og retten drysses med en
blanding af reven parmesanost og rasp.
Smørklatter fordeles over.
Retten gratineres midt i ovnen ved 200°C i ca. 40 min.
Serveres med ris og grøn salat.
TIPS:
Kongeål er salgsnavnet for pighaj, som er fiskens rigtige
navn.
Røget pighaj er en stor delikatesse.
Begge retterne kan også laves med udskåret sildehaj.
Pighaj sælges af
fiskehandlere under betegnelsen kongeål.
Pighaj er en mindre haj, som lever i store dele af verden –
dog ikke omkring polerne og i troperne. Den er holder primært til i
kystområderne, især bugte og flodudmundinger, men er også i stand til at dykke
ned til omkring 1.400 meters dybde.
Den almindelige pighaj
er grå med små, lyse pletter og har fået sit navn efter de to pigge, som sidder
foran rygfinnerne, og bruges i selvforsvar. Som den eneste i sin art, udskiller
den almindelige pighaj en nervegift i sine piggene. Giften er ikke livsfarlig
for mennesker, men kan dog forvolde stor smerte.
Almindeligvis jager
den sild, torsk og de dyr, der lever på havbunden. De færdes i stimer af som
regel samme køn. Nogle tager på sæsonbetingede migrationer fx for at finde nye
områder med føde eller hvor hunnerne kan føde deres unger.
Normal længde er op
til 1,6 meter med en vægt på 9 kg og lever i op til 75 år. Den føder 1-20
levende unger ad gangen, som hver varierer i længden 18-30 cm.
Opdateret: 21/09/2025