Tid: 40 min. I alt: 1 time 10 min. 6 portioner
# Ingredienser
Urtelage:
4-6 mellemstore porrer
2 gulerødder
4 stilke bladselleri eller ½ lille rodselleri
3 dl hakkede løg
3 hakkede skalotteløg
250 g champignoner
8 tynde skiver appelsin
6 skiver frisk ingefær eller 2 stk. hel ingefær
2-3 spsk madagascarpeber
salt
Kryddervisk:
1 bdt. persille
1 laurbærblad
2 kviste timian
4 kviste citrontimian (kan udelades)
et par løvstikkeblade
4-5 kviste fennikelgrønt, helst også
et par blomsterskærme
4 kviste citronmelisse
4 kviste merian
2 kg jomfruhummere, ca. 30 stk.
2 bdt. brøndkarse
TILBEHØR. Lun flute.
* Tilberedning
Vælg en gryde til at koge urtelagen i som er så stor, at
alle jomfruhummerne
kan koges på en gang i gryden. Det finder man ud af på
følgende måde:
Læg alle hummerne i gryden, hæld afmålt vand over, så
hummerne lige er dækkede.
Så ved du, hvor mange liter vand, urterne skal koges i.
Snit de rensede porrer og bladselleri fint. Snit porretoppen
med.
Bind selleritoppen med i visken. Skær gulerødder i meget små
terninger.
Skær champignoner, appelsin og ingefær i skiver. Hak løgene.
Læg alle grønsagerne i gryden sammen med appelsinskiver,
ingefær, peber og salt.
Bind visken sammen og læg den over grønsagerne.
Hæld varmt vand over og kog suppen i 15 min. Smag om den er
salt nok.
Læg hummerne i gryden og beregn kogetiden fra suppen igen er
i kog.
Kog hummerne 6 min. Tag hummere og grønsager op med hulske.
Fjern visken. Indkog suppen uden låg i ca. 15 min.
Læg grønsager og hummere tilbage i gryden og varm det op.
Drys masser af grofthakket brøndkarse over ved serveringen.
SERVERING.
Hummerne serveres i gryden direkte på bordet. Server lun
flute til.
Server suppen i små skåle ved siden af.
Den spises til hummerne og man dypper brødet i suppen.
VARIATIONER:
OVNGRATINEREDE JOMFRUHUMMERE
Kog 2-3 jomfruhummere pro persona i kogende vand tilsat
salt, dild og citronmelisse.
Tag dem op, lad dem dryppe godt af. Flæk dem på langs.
Læg hummerne i et stort ovnfast fad med snitfladen opad.
Læg 1 spsk pisket kryddersmør (se
dette) på hver hummer og
sæt dem midt i ovnen under en tændt grill i 3-4 min.
Server de grillstegte hummere gloende varme med kuvertbrød
til at dyppe det afsmeltede smør op med.
OVNGRATINEREDE MUSLINGER
Friskdampede muslinger lægges i den halve skal.
1 tsk kryddersmør lægges over. Gratineres i ovnen under
grill i ca. 2 min.
TIPS
Jomfruhummere i urtelage er en skøn sommerret, som kan
udgøre det for
både forret og hovedret. Afslut måltidet med en god ost og
en god dessert,
så er det trods alt overkommelig gæstemad selv om hummerne
er dyre.
Opdateret: 19/11/2025