Tid: 30 min. I alt 1 time 20 min. 4 portioner
# Ingredienser
½ kg udbenet hornfisk
Kogelage:
½ l vand
½ bdt persille
10 hele peberkorn, salt
4 skiver citron
1 stor dusk citronmelisse el. 1 spsk eddike
Til gelé:
6 bl husblas pr. ½ l væske
rødløg
dild
citron
TILBEHØR: Rugbrød, smør.
* Tilberedning
Salt den istandgjorte hornfisk 10 min. Skyl og tør den.
Skær den i ca. 6 stykker. Bland kogelagen og kog den 10 min.
Læg fiskestykkerne i. Skum omhyggeligt. Kog fisken sagte 5
min. Sluk.
Lad den trække, til den er mør, 5-6 min.
Tag forsigtigt fiskestykkerne op.
Si kogelagen gennem vat lagt i en sigte. Afmål kogelagen.
Udblød husblas 10 min. Bland den i kogelagen, og rør til den
er opløst.
Hæld ½ cm gelé i små forme eller skåle. Lad det stivne.
Læg 1 skive rødløg, dildkvist og en skive citron uden skræl
over.
Dryp med 1 spsk gelé. Lad det stivne.
Læg fisken på og fyld formen op med afkølet gelé.
Sæt formen koldt til geleen er helt stiv.
SERVERING:
Løs geleen langs kanten med en skarp, spids kniv.
Dyp formen i varmt vand 1-2 sek.
Vend formen ud på tallerken, evt. pyntet med salatblad,
rødløg og citronmelisse eller dild.
Byd groft rugbrød og smør til.
STENBIDER I GELÈ:
6 portioner.
¾ kg udbenet stenbider.
Kogelage:
6 dl vand
2 dl eddike
2 laurbærblade
10 hele peberkorn
4 hele allehånde
1 skiveskåret gulerod
1 skiveskåret løg
evt. grøn porretop
150 g fine ærter
1 bt dild
6 blade husblas pr. ½ l væske.
Kogelagen koges i 5 min. Fisken koges sagte 10-12 min.
Trækker 5-6 min.
Stenbideren tages forsigtigt op og lægges på et fad. Ærterne
lægges udenom.
Kogelagen sies, tilsættes husblas som ved hornfisk.
Dild lægges over fisken, og afkølet kogelage hældes over.
Anretningen sættes koldt til geleen er stiv, ca. 3 timer.
Serveres med dildsauce:
100 g kvark og 100 g mager mayonnaise røres op med 1 fed
hvidløg,
1-2 bt hakket dild, salt, peber, citronsaft og ca. 1 tsk
dijonsennep.
MAKREL I GELÉ:
800 g udbenet makrel eller ål.
Kogelage:
8 dl vand
1½ dl eddike
4 stilke timian, ½ bt persille, ½ bt dild
2 skalotteløg
2 hele nelliker
salt
8 blade husblas pr. ½ l væske
lidt tomat, citron, grøn peber.
Kogelagen koges 10 min. Fisken koges sagte 5-10 min. Trækker
10 min. Tages op.
Siet kogelage tilsættes husblas. Lidt gelé hældes i en
randform. Stivner.
Snitter af tomat, citron og peber lægges på.
Bindes med 3-4 spsk afkølet kogelage. Stivner. Fisken lægges
i formen.
Afkølet kogelage hældes over. Sættes koldt, til geleen er
stiv. 3-4 timer.
Vendes ud på fad. Pyntes med dild og tomat.
Serveres evt. blot med rugbrød og smør eller flødepeberrod.
Flødeskum blandes med masser af nyrevet peberrod og smages
til med citronsaft.
TIPS:
Alle fire slags fisk kan laves i form, fad eller randform
efter ønske.
Blot skal der altid 2 bl husblas mindre i gelé som ikke skal
vendes og bære noget.
Opdateret: 21/09/2025