Grønsagstærter - dej og 3 spændende tærter

Grønsagstærter - dej og 3 spændende tærter 

 
Grov tærtedej
4 pers.
#
125 g grahamsmel
125 g hvedemel
150 g smør eller plantemargarine
2-3 spsk vand
lidt sammenpisket æg/æggehvide.

 
*
Bland melet. Skær koldt smør i små terninger.
Smuldr det med melet, så dejen ligner groftreven ost.
Tilsæt vand og ælt hurtigt dejen sammen.
Læg dejen koldt og lad den hvile mindst 2 timer.
Men bunden bliver bedst, hvis dejen hviler til næste dag, så kryber
den ikke så meget sammen under bagningen.
Tag dejen ud og læg den på køkkenbordet, til den har en temperatur,
der gør den nem at rulle ud.
Rul dejen ud på et melet bord.
Beklæd en velsmurt tærteform, 24 cm i diameter, med dejen.
Tryk den godt til langs kanten. Prik bunden.
Skær kanten lige, ca. 1 cm over tærteformens kant.
Sæt formen i køleskabet ½ time.
Pensl med let sammenpisket æg på bunden.
Forbag bunden på ovnristen midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min.
Tag formen ud. Derefter kan bunden fyldes og viderebages.

 
Squash-tomattærte
(Forrest i billedet).
#
1 forbagt tærtebund
30 g smør
1 lille hakket løg
500 g squash/courgetter
salt, peber
1 spsk hakket frisk estragon (1 tsk tørret)
1-2 fed hakket hvidløg
3-4 tomater
3 æg
1 dl fløde
50 g reven cheddar- eller svenboost.

 
*
Svits hakket løg. Skær squash i ½ cm tykke skiver.
Meget store squash må halveres, skrabes fri for kerner, inden de skæres ud.
Svits squash sammen med løgene ved ret kraftig varme i 1-2 min.
Smag til med salt, peber, estragon og hvidløg. Bland det hele godt.
Hæld det til afdrypning i en sigte. Skær tomaterne i skiver.
Pisk æg, fløde og ost sammen.
Læg squashskiver og tomatskiver taglagt på bunden og drys løg og estragon over.
Hæld æggemassen over.
Bag tærten på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 30 min.
Afkøler 5 min, før den forsigtigt tages ud af formen.

 
Champignontærte
(Bagest i billedet).
#
1 forbagt tærtebund
30 g smør
1 lille hakket løg
500 g champignon, helst de brune
250 g broccoli eller blomkål
salt, peber, reven muskatnød
3 æg
1½ dl creme fraiche.

 
*
Svits hakket løg i smør.
Tilsæt skiveskårne champignon og svits dem let ved høj varme, til væden er fordampet.
Smag til med salt, peber og muskatnød.
Kog små stykker broccoli eller blomkålsbuketter i letsaltet vand 3 min.
Hæld dem til afdrypning.
Fordel champignon og broccoli på den forbagte bund.
Pisk æg og creme fraiche sammen og hæld det over.
Bag tærten på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i 25-30 min. Afkøl 5 min.
Tag tærten forsigtigt ud af formen.

 
Spinattærte
#
1 forbagt tærtebund
500 g frossen helbladet spinat (1 kg frisk dampet spinat)
1-2 spsk citronsaft
salt, peber
4 spsk yoghurt
3 æg
200 g hytteost
3-4 spsk reven parmesanost.

 
*
Knug væden af den optøede spinat og hak den groft med en kniv.
Blandes med salt, peber og citronsaft.
Pisk yoghurt, æg og hytteost sammen. Bland spinaten heri.
Fordel fyldet på den forbagte bund. Drys parmesanost over.
Bag tærten på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i ca. 30 min. Lad afkøle 10 min.
Tages forsigtigt ud af formen.

 
TIPS
Alle opskrifter starter med en forbagt bund.
Det er bedst at bruge en tærteform af metal og med løs bund,
så tærten kan tages ud af formen straks efter at den er bagt.
Så kan tærten spises både varm, lun eller kold uden at blive blød i bunden.
Dejen er meget velegnet til dybfrysning.
Det kan bedst betale sig at lave en stor portion og fryse ned i passende portioner.
Grønsagstærter kan varieres i det uendelige.
Man kan bruge de grønsager man har, og kombinere efter fantasi.
Man kan også lægge udelukkende kogte eller ristede grønsager på bunden og
så dække med cheddar-, ·mozzarella- eller reven svenboost.
Krydderier og krydderurter kan varieres.
Tærter kan også tilsættes lidt hakket skinke, bacon, tunfisk osv.
Tærterne kan serveres som forret, frokostret, på buffet, aftensmad med
fyldig salat eller som tilbehør til kød.

 


 

Opdateret: 19/10/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙