Squashfrikadeller
#
600 g squash/courgetter, 3-4 stk
1 tsk salt
½ dl havregryn
1 spsk mel
½ dl rasp
2 spsk revet løg
salt, peber
1 spsk hakket persille/basilikum
1 æg
smør til stegning
TILBEHØR: stuvede grønsager.
* Tilberedning
Flæk squash/courgetter og skrab kernerne ud, hvis de er
store.
Riv squash på den fine side af råkostjernet. Lægges i en
sigte.
Drys 1 tsk salt over og lad trække 10 min.
Læg den revne squash på et klæde, fold det sammen og knug
resten af væden fra.
Bland squash med de øvrige ingredienser og sæt farsen koldt
½ time.
Rør den igennem. Er den for stiv, tilsæt lidt æggehvide. Er
den for løs, tilsæt mere rasp.
Form farsen som til kødfrikadeller og steg dem i gyldent
smør ved svag varme på en pande,
ca. 4-5 min på hver side. Skru op for varmen, mens de
vendes.
SERVERING:
Server frikadellerne med stuvede grønsager.
Stuvede grønsager
#
1 blomkålshoved
2-3 gulerødder
4-5 stængler bladselleri
ca. 2 dl vand
ca. 3 dl mælk
2-3 spsk mel
25 g smør
salt, peber, evt. en knsp reven muskatnød
hakket persille eller andet kryddergrønt.
* Tilberedning
Del blomkålen i buketter. Skær gulerødder i skiver og
bladselleri i 2 cm stykker.
Kog først gulerødder og bladselleri i 7-8 min. Tilsæt
blomkålsbuketter og
kog dem med 3-4 min.
Ryst en jævning af mælk og mel og rør den i grønsagerne.
Kog stuvningen igennem 2-3 min. Tilsæt smør og smag til med
krydderier.
Drys hakket persille over ved serveringen.
Andre grønsager kan stuves på samme måde, en eller flere
sammen,
blot de kommer i gryden efterhånden, afhængig af deres
mørningstid.
Nødde-ris-karbonader
(Bagest i billedet) (10 stk.)
#
1 dl runde naturgrødris
4 dl vand
200 g gulerod 2-3 stk
1 mellemstort løg
salt, peber
1 dl rasp
1 æg
75 g hakkede hasselnødder, eller valnødder
smør til stegning.
* Tilberedning
Risengrynene koges i usaltet vand, til de er meget møre, ca.
45 min.
Hældes til afdrypning i en sigte og afkøler lidt.
Gulerødder og løg rives på den fine side af råkostjernet og
blandes med ris, salt, peber, rasp, æg og nødder.
Farsen sættes koldt ca. 1 time i køleskabet.
Formes til karbonader, som steges 4-5 min på hver side i
gyldent smør
ved ikke alt for stærk varme, idet smørret så branker.
Serveres med pillekartofler, tomatsauce og salat.
Hurtig tomatsauce
#
4 dl grønsagsjuice
1 finthakket løg
1 tsk basilikum (kan udelades)
1 fed hakket hvidløg
ca. 2 tsk Maizena.
*
Tag lidt juice fra til jævning. Varm resten op med løg,
basilikum og hvidløg.
Kog det 5 min. Udrør Maizena i resten af juicen.
Rør det i saucen og kog den i cirka 2 min, til den bliver
jævn.
Smag til med salt og peber.
TIPS
Både frikadeller og karbonader egner sig som pålæg.
Begge dele kan også serveres med Tomatstuvede grønsager eller
med Vitamin-kartoffelmos.
INFO:
Forskellen mellem frikadeller og karbonader er primært tilberedningen og paneringen, hvor frikadeller typisk er lavet af en fars med mel og æg, mens karbonader traditionelt er lavet af ren hakket kød, panerede og pandestegte.
I modsætning til frikadeller skal kødet til karbonader ikke røres sammen til en fars, men blot formes til bøffer.
I dag er de to navne dog ofte synonyme for en paneret hakkebøf, især "karbonade" og "krebinet", hvor sidstnævnte traditionelt er paneret, og førstnævnte oprindeligt ikke var.
Læs mere om Frikadeller her.
Opdateret: 18/10/2025