Portioner: 4
# Ingredienser
750 g skært lammekød fra køllen eller svinekød
eller skært oksekød, tykstegsfilet eller velhængt inderlår
1 peberfrugt
1 stort løg
2 tomater
8 laurbærblade
GRÆSK GRILL-MARINADE:
1 dl olie
1-2 spsk citronsaft
1 tsk oregano
salt, peber.
TILBEHØR:
Græsk salat, råstegte kartofler/ pomme frites eller groft
brød.
* Tilberedning
Skær kødet i tern, ca. 2½ x 2½ cm. Skær peberfrugt i
stykker.
Del løget ud, og skær det i mindre stykker/skiver.
Skær kødet af tomaterne, indmaden skal ikke bruges. Læg alt
i en skål.
Pisk marinaden sammen og hæld den over.
Lad kødet trække mindst 2 timer i køleskabet.
Sæt alt skiftevis på grillspid med 2 laurbærblade på hvert
spid.
Grillsteg kødet 8-12 min afhængigt af kødets kvalitet.
Drys salt og peber på under stegningen. Vend ofte spiddene.
SERVERING:
Server sŭvlakia med græsk salat, råstegte kartofler/pommes
frites eller
blot groft hvedebrød.
GRÆSK SALAT
Skiver af cherrytomat og agurk anrettes på et fad.
Herover tynde ringe af løg, gerne rødløg, sorte oliven og
terninger af fetaost.
Salaten dryppes med olie/citron marinade krydret med
salt, peber og evt. hvidløg.
VARIATION:
TYRKISK SHISH KEBAB
750 g skært lammekød af køllen
500 champignon.
Tyrkisk grill-marinade:
4-5 spsk olie
2 spsk citronsaft
1-2 fed knust hvidløg
1 spsk friskhakket mynte
1 tsk timianblade
3-4 spsk hvidvin
evt. 1 spsk honning
8 små tomater
1 løg
1 peberfrugt.
Kødet skæres i ret store terninger og marineres med rensede
champignon
i den sammenpiskede marinade i 3-4 timer.
Kødet sættes skiftevis på spid med champignon, tomater, løg-
og peberstykker.
Grillsteges 10-12 min. Pensles ofte med marinaden.
Vendes mange gange under stegningen. Serveres med rispilaf.
RISPILAF
Finhakkede løg, dampes møre i 1 spsk smør.
Derefter tilsættes ris og bouillon (i stedet for vand) i
forholdet angivet på pakken.
Følg brugsanvisningen for kogning.
TIPS: SŬVLAKIA
I Grækenland
steger man sŭvlakia
direkte over trækul og ikke på rist.
Hvis dine spid
passer, så det kan hvile på kanten af grillen, som vist på billedet,
fjerner man
blot grillristen,
inden grillen tændes.
Sŭvlakia betyder "lille spid" på græsk, og kommer
af ordet "souvla", "(grill-)spid".
Sŭvlakia er en madret fra det græske køkken, hvor der er
tale om svinekød,
evt. lammekød, grillet på mindre spid.
Hvis der er tale om større spid med svinekød eller lammekød,
taler man om
"kontosouvli", hvilket paradoksalt nok betyder
"kort spid".
Begge dele er oprindeligt specialiteter fra det græske
fastland.
Kalve/oksekød tilberedes traditionelt i ovn.
Opdateret: 19/11/2025