SØNDERJYSKE FRIKADELLER:
# Ingredienser
250 g hakket oksekød
250 g hakket flæskekød
3 tykke skiver daggammelt franskbrød uden skorpe
1½-2 dl vand
salt, friskkværnet peber
1 mellemstort løg
1 æg
50 g smør/margarine.
* Tilberedning
Bland kødet.
Udblød franskbrødet i vand og ælt det i farsen sammen med
krydderier, revet løg samt æg.
Form farsen til boller, som trykkes lidt flade med hånden.
Steg frikadellerne 6 min på hver side. Serveres med stuvet
hvidkål.
FRIKADELLER MED RØGET SMAG:
# Ingredienser
250 g oksekød
250 g flæskekød
150 g røget snitte, bacon eller rest spegeskinke
1 mellemstort løg
2 dl havregryn
1 æg
salt, peber
1½-2 dl vand
2 spsk olie til stegning.
* Tilberedning
Hak kød, røget kød og løg en gang gennem kødmaskinen.
Rør farsen som almindelig fars. Steges som almindelige
frikadeller.
Serveres med flødestuvet hvidkål og kartofler.
SKINKEFRIKADELLER:
# Ingredienser
500 g hakket flæske-kalvekød
100 g hakket skinke
200 g mosede kartofler
ca. 2 dl mælk
1 æg
1 lille revet løg
peber, salt, afhængig af hvor salt skinken er
2 spsk olie til stegning.
* Tilberedning
Det hakkede kød blandes med finthakket skinke og kartofler
moset med en gaffel.
Derefter røres farsen med de øvrige ingredienser.
Steges som almindelige frikadeller.
Serveres med årstidens grønsager.
TIPS
Udelad ca. 1
dl mælk og form farsen til et brød, som pensles med æg og drysses med rasp.
Belægges med
smørklatter og bages i ovnen ved 175°C i ca. 1 time.
Skæres for ved
bordet. Serveres med samme tilbehør.
FLØDESTUVET HVIDKÅL:
1 kg snittet hvidkål koges 10 min. og hældes til afdrypning.
Kålen hældes tilbage i gryden sammen med 2 dl piskefløde,
salt, peber og reven muskatnød efter smag.
Koger ved svag varme ca. 10 min under låg. Derefter 5-10 min
uden låg.
Smages til med 1 spsk friskrevet peberrod.
LEVERFRIKADELLER:
# Ingredienser
250 g oksekød
250 g svinelever
1 mellemstort løg
salt, peber, ½ tsk allehånde
1 dl rasp
3-4 spsk bouillon el. vand
50 g smør/margarine til stegning.
* Tilberedning
Hak kød, lever og løg gennem kødmaskinen og rør farsen med
de øvrige ingredienser.
Lad den hvile 1 time.
Steg frikadellerne som almindelige frikadeller ca. 5 min. på
hver side.
Byd brunede løg, stegte æblebåde, pandesauce og kartofler
til.
I stedet for løg og æbler kan serveres rødkålssalat med rå
æbler.
Opdateret: 12/11/2025