Tid: 30 min. I alt 2 timer. 5-6 portioner
# Ingredienser
800 g hakket flæskekød
salt, peber
2 tsk paprika
2 fed knust hvidløg
2 æg
1½ dl rasp
2 dl bouillon
2 spsk kartoffelmel
ca. 1 dl mælk
1 pk helbladet spinat (380-400 g)
125 g champignon
20 g smør
Til panering:
sammenpisket æg
rasp, 30 g smør
TILBEHØR:
brasede kartofler
tomatsalat.'
* Tilberedning
Bland kødet med krydderier og æg.
Udblød raspen i bouillon og bland det i farsen sammen med
kartoffelmel og lidt mælk.
Farsen skal være ret fast. Lad den trække i køleskabet ½
time. Ælt evt. mere mælk i.
Knug væden fra den optøede spinat, hak den groft og bland
den med lidt salt.
Rist skiveskårne champignon i smør. Lad dem afkøle.
Del farsen i tre portioner. Bred 1/3 ud i brødform i et
velsmurt ovnfast fad.
Fordel spinaten over i et jævnt lag. Fordel næste portion
fars over.
Læg ristede champignon herpå. Fordel resten af farsen over
og klap den godt til med hænder dyppet i koldt vand, så der ikke er huller.
Glat evt. farsen med paletkniv dyppet i koldt vand. Pensl
overfladen med æg.
Drys med rasp og fordel smørklatter over.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i ca. 1 time.
SERVERING:
Anret farsbrødet på et bræt og skær det for ved bordet.
Byd brasede kartofler og tomatsalat til.
VARIATIONER AF RETTEN:
Pandefrikadelle:
1 portion fars som ovenfor
40 g smør/margarine
2 tomater
1 peberfrugt
4-6 skiver ost.
Brun fedtstoffet. Bred farsen ud på panden i et jævnt lag.
Dæmp varmen og steg farsen ca. 10 min.
Løs frikadellen og skub den ud på et låg.
Læg panden over og vend låg og pande rundt. Tilsæt evt. lidt
mere fedtstof.
Steg frikadellen ca. 5 min. Dæk med peberstrimler,
tomatskiver og ost.
Læg låg over. Steg frikadellen endnu i ca. 5 min, til osten
er smeltet.
Server grønsager og groft madbrød til.
Forloren and:
1 portion fars som ovenfor
2 skrællede æbler
12 stenfri svesker,
25 g smør
3 dl bouillon
jævning
evt. 1 dl fløde
kulør.
*
Rør farsen efter opskriften, men tilsæt kun så meget væske
at farsen er ret fast og kan formes.
Læg halvdelen af farsen i brødform som i forrige opskrift i
et smurt ovnfast fad.
Læg skrællede æbler, skåret i både og svesker over.
Dæk med resten af farsen og form den til et brød.
Læg smørklatter over og sæt farsen i ovnen ved 200°C i ca.
15 min.
Dæmp varmen til 175°C og hæld bouillon ved.
Bag brødet i 30 min ialt 45 min.
Si skyen fra. Jævn den let og tilsæt evt. fløde samt kulør.
Byd pillekartofler og rødkålssalat til retten.
Opdateret: 16/09/2025