
Tid: 1½ time. I alt 2 timer. 6-8 portioner
# Ingredienser
Kødboller:
500 g hakket svinekød
250 g hakket oksekød
½ dl rasp·
2 tsk salt
1 æg
Til stegning:
2-3 spsk olie
SAUCE:
2 spsk olie
2 små løg
2 små sure æbler
1-2 tsk karry
4-5 spsk mel
7-8 dl varmt vand
1 bouillonterning
evt. salt, 1 knsp peber
Kogte naturris:
5 dl naturris
2 tsk salt, ca. 1 liter vand
TILBEHØR:
2 appelsiner
1 lille ds ananasterninger
50-100 g jordnødder
2 dl kokosmel
2 dl rosiner
1/3 salatagurk
2-3 bananer
appelsinsaft.
* Tilberedning
1. Med renvaskede hænder æltes kødet sammen med rasp, salt
og æg.
2. Tril kødet til kødboller på størrelse med en valnød.
3. Varm olien på en stor pande.
4. Brun bollerne. Vend dem med en paletkniv. Støt med en
gaffel.
Sørg for at bollerne er brune på alle sider.
5. Dæmp varmen og steg bollerne møre på 5-8 min. Vend dem af
og til.
6. Sauce: Pil de brune skaller af løgene.
Skræl æblerne med kartoffelskræller.
Riv begge dele på den grove side af råkostjernet.
7. Varm olien i en tykbundet gryde.
Gryden skal være så stor, at den kan rumme både sauce og
boller.
8. Brun løg og æbler i olien. Rør med en grydeske.
Drys karry over, rør godt rundt og lad det brune lidt med.
9. Drys melet over og rør, til det er opsuget.
Tilsæt varmt vand lidt efter lidt, mens du hele tiden rører
i saucen med et piskeris.
Tilsæt bouillonterning og lad saucen koge ved meget svag
varme i 10 min.
10. Sluk for saucen. Smag den til med salt og peber og evt.
mere karry.
Hæld bollerne i gryden. Så er retten klar til at blive
varmet op senere.
11. Kogning af naturris: Sæt 1 liter vand over at koge med 2
tsk salt.
Drys 400 g (5 dl) naturris i gryden, når vandet koger.
Læg låg på og skru ned til svag varme, når risene koger.
Sæt en kedel med vand på låget, så det slutter helt tæt.
Kog risene ca. 1 time ved svag varme.
Se til risene efter ½-¾ time, om der skal tilsættes mere
vand.
Smag på risene efter ¾ time om de er møre. Ellers kog dem
lidt længere.
12. Mens risene koger, ordner du alt i små skåle.
Du behøver ikke lave lige så mange slags, som her er nævnt.
Pil appelsinerne og skær dem i terninger. Skær agurk i
terninger.
Hæld saften fra ananas og hæld stykkerne i en skål.
Hæld også rosiner, kokosmel og jordnødder i hver sin skål.
Pil bananerne, skær dem i skiver og vend dem i appelsinsaft,
så de ikke bliver mørke.
13. Varm kødbollerne i saucen. Virker saucen for tyk, kan du
hælde lidt mælk i.
14. Bordet skal være dækket med en middagstallerken og ske
og gaffel, - ikke kniv og gaffel - det er den rigtige måde at spise denne ret
på.
15. Sæt alle skålene på bordet. Anret ris og kødboller i
store skåle.
16. Server iskold æblemost eller anden kold drik til denne
ret. Det slukker tørsten.
Opdateret: 16/09/2025