Tid: 35 min. I alt: 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
Kartoffelmos:
1 kg melede kartofler
2-3 dl mælk
ca. 25 g smør/margarine
salt, hvid peber
8-10 skiver røget bacon eller flæsk
2-3 store løg
hakket persille
* Tilberedning
Skær de skrællede kartofler i små terninger.
Kog dem ca. 20 min i en gryde i vand uden salt.
Hæld vandet fra kartoflerne, når de er møre.
Damp kartoflerne helt tørre over ret kraftig varme.
Ryst gryden frem og tilbage.
Mos kartoflerne med kartoffelmoser eller el-håndpisker.
Tilsæt mælken lidt efter lidt under konstant piskning.
Tilsæt smør, salt og peber.
Pisk mosen let. Smag den til.
Skær flæsket i terninger.
Steg terningerne på en pande ved ikke for kraftig varme,
så fedtet kan smelte af, inden flæsket bliver for brunt.
Hæld fedtet fra et par gange under stegningen.
Læg flæsket på fedtsugende papir og hold det varmt.
Skær løgene i tynde skiver og brun dem i lidt af fedtet,
indtil de er gyldne, klare og møre. Drys lidt salt over.
SERVERING:
Kartoffelmosen anrettes på et fad.
I midten laves en fordybning med bagsiden af en grydeske.
Heri hældes lidt af det varme fedt.
Udenom drysses flæsk og løg.
Retten drysses med hakket persille.
VARIATIONER:
Lidt ristede æbleterninger, blandet sammen med løg og flæsk,
smager dejligt.
Syltede rødbeder kan serveres til brændende kærlighed.
Skal kartoffelmos tilberedes ekstra lækker tilsættes lidt
fløde
i stedet for noget af mælken.
Kartoffelmos kan krydres med muskat.
Ligeledes kan den tilsættes forskellige hakkede
krydderurter.
Gratineret kartoffelmos:
Kartoflerne koges, dampes og moses som beskrevet.
De tilsættes 2-3 let sammenpiskede æg og 30 g smeltet smør.
Mosen piskes godt igennem. Smages til med salt og peber.
Denne mos egner sig til at dækkes over en ret og
gratineres i ovnen ½ time ved 180°C.
Man kan også sprøjte mosen ud i kartoffelroser (små toppe)
på en smurt bageplade og gratinere dem i ovnen ved 200°C i
10-15 min.
Denne kartoffelmos kan også blandes op med fx hakket skinke,
lidt findelte kogte grønsager og hakkede krydderurter.
Hæld mosen i smurt, højt, ovnfast fad og bag den som
kartoffelgratin ca. 50 min. ved 200°C.
Serveres med smørsauce.
Opdateret: 14/09/2025