Tid: 30 min. I alt: 2 timer. 4 portioner
# Ingredienser
8 udbenede ferske sild
Kogelage:
6 dl vand
1 dl eddike
1 lille porre
1 lille gulerod
2 skalotteløg
6 hele peberkorn
2 tsk salt
1 laurbærblad
1 kvist timian
1 dusk persille
evt. 1 dusk citronmelisse
evt. 1 dusk fennikeltop
TILBEHØR:
fuldkornsbrød, smør.
* Tilberedning
Bland vand og eddike i en gryde og tilsæt skiver af porre,
gulerod og løg samt
krydderier og krydderurter. Kog lagen ca. 10 min, og lad den
blive helt kold.
Skrab de udbenede sild. Klip rygfinnerne af og se dem efter
for ben.
Drys dem med salt og lad dem trække 10 min. Skyl sildene og
tør dem.
Læg dem i den kolde kogelage og varm gryden langsomt op til
kogepunktet.
Skum lagen. Lad sildene simre 2-3 min. Tag gryden af varmen
og læg låg på.
Når silden har trukket ca. 10 min, er den færdig. Se efter
om den er mør.
SERVERING:
Server sildene i den varme lage med fuldkornsrugbrød og
smør.
VARIATIONER:
Erstat citronmelisse og fennikel med dild.
Server varme dildkogte nye kartofler til eller
pillekartofler drysset med dild. Koldt smør.
Kogte spegesild:
Rens store spegesild ud. Vand dem ud et døgn. Skift vandet
af og til.
Sæt dem over i kogende vand og lad dem simre 15-20 min
afhængig af størrelse.
Serveres med groft brød, koldt smør, eddike og en dram til
at slukke tørsten med.
TIPS:
Simre vil sige, at retten ikke må bulderkoge.
Vandet må blot pible ganske let langs kanten.
Opdateret: 14/10/2025