Janssons fristelse

Janssons fristelse 

 
(svensk: Janssons frestelse)
Tid: 25 min. I alt: 1½ time. 4-6 portioner

 
# Ingredienser
1 kg kartofler
2 mellemstore løg
12-16 rensede ansjoser
ca. 50 g smør
friskkværnet peber
evt. salt
2-3 dl fløde
TILBEHØR:
Fintklippet dild.

 
* Tilberedning
Skær de skrællede kartofler i tynde skiver.
Læg dem i koldt vand 20 min.
Hæld dem til afdrypning i en sigte.
Tør kartoffelskiverne omhyggeligt i et rent viskestykke.
Hak løgene fint.
Skær hoved og hale af ansjoserne. Skær dem igennem på langs.
Fjern benet og skrab dem rene.
Smør et ovnfast fad omhyggeligt.
Læg et lag kartoffelskiver, hakket løg, ansjoser og smørklatter over.
Kværn lidt peber over.
Fortsæt sådan indtil fadet er næsten fuldt. Slut med kartofler.
Drys lidt salt over kartoflerne, men pas lidt på, da ansjoserne er salte.
Hæld fløden over retten. Dæk fadet med låg eller folie.
Sæt det på ovnristen midt i ovnen ved 200°C i ca. 45 min.
Fjern foliet de sidste 15-20 min af stegetiden.
Hæld lidt mere fløde eller væde fra ansjoserne ved, hvis retten ser tør ud.
Skru ovnen op på 275-300°C de sidste 5-10 min,
indtil overfladen er gylden og boblende.

 
SERVERING:
Janssons fristelse serveres rygende varm med masser af fintklippet, frisk dild.

 
VARIATION:
 
Kartoffel-fiskefad med sennepssmør:
Skær 1 kg kogte pillekartofler i skiver.
Læg dem lagvis med ½ kg fiskefileter, sorten underordnet,
2 finthakkede løg, salt og 3 spsk dild i et velsmurt ovnfast fad.
Smelt 75 g smør og bland det med 2 spsk lys fransk dijonsennep
eller fiskesennep og ca. 2 spsk citronsaft.
Hæld blandingen over retten.
Dæk med låg eller folie og bag retten på ovnristen
midt i ovnen ved 200°C i ca. 1 time, til kartoflerne er møre.
Drys hakket dild over ved serveringen.

 
TIPS:
Ansjoser kan købes hele på glas eller i dåse, og
denne type egner sig bedst til denne ret.
Man kan også få dåser med ansjosfileter, også kaldet sardeller.
Disse kan bruges til retten, men førstnævnte type er mest velegnet.
Ofte ser man kartoflerne til Janssons fristelse skåret i tændstiktykke strimler.
De lægges da 10 min i koldt vand, hældes til afdrypning og
tørres godt i viskestykke.
Dette bør gøres, for at kartoflerne ikke klistrer sammen under bagningen.
Denne måde, som er den mest korrekte, er mere tidrøvende.
Men vælg kartoffelskiver. Resultatet er næsten det samme.

 


 

Opdateret: 14/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙