Tid: 20 min. I alt: 24 timer. 6-10 portioner
# Ingredienser
1 pakke dybfrosne sildefileter
1 spsk sukker
1 spsk salt
½ tsk friskkværnet hvid peber
2 spsk frysetørret dild
1 bdt frisk dild
evt. ½-1 tsk tørret dildfrø eller frisk kronedild
1 dl olie
2 spsk dildeddike
SENNEPSDRESSING:
1 spsk sød sennep
2 spsk sur sennep
1-2 spsk tørret dild
1 spsk sukker eller efter smag
2-3 spsk dildeddike
1 dl, olie
TILBEHØR:
sennepsdressing, surbrød, smør, dild.
* Tilberedning
Optø sildene så meget, at de kan skilles ad og åbnes. Se dem
efter for ben.
Klip rygfinnerne af.
Åbn sildene og læg halvdelen med skindsiden nedad i et
aflangt, halvdybt fad.
Bland sukker, salt og tørret dild. Drys det over sildene.
Skyl den friske dild omhyggeligt, og ryst den fri for vand.
Klip halvdelen over sildene. Læg resten af sildefileterne
over med skindsiden opad.
Drys resten af den friske dild over.
Bland olie og dildeddike og hæld det over sildene. Læg folie
over og let pres på.
Prik nogle huller i foliet, så der kan komme luft til.
Sæt omgående sildene i køleskabet og lad dem trække indtil
næste dag.
Tag af og til fadet ud og øs lagen over sildene.
SERVERING:
Læg sildene med skindsiden nedad på et spækkebræt.
Skær sildene ud i tynde, skrå skiver.
Skær skråt ned mod skindet og skær kødet fri. Se billedet.
SENNEPSDRESSING:
Rør de 2 slags sennep sammen med dild, eddike og sukker.
Tilsæt olie lidt efter lidt under kraftig piskning.
Smag sennepsdressingen til. Pynt med friske dildkviste.
VARIATION AF KRYDDERIER:
Foruden de nævnte krydderier smager det godt at blande
dilden med
en spsk finthakket fennikel og 2 tsk finthakket merian.
Har man ikke disse krydderurter friske, bruger man
henholdsvis
½ tsk tørret fennikel og ¼ tsk tørret merian og blander
dette med salt og sukker.
TIPS:
Når man tilbereder gravad sild, bør man være omhyggelig med
tilberedningen.
Hele tiden opbevares sildene koldt og ikke mere end 2 dage.
Der skal også kunne komme luft til dem, derfor prikker vi
hul i folien.
Desuden må olien ikke helt dække fisken.
Opdateret: 14/10/2025