Tid: 30 min. I alt 2 timer. 4-6 portioner
# Ingredienser
¾ kg torskefilet
(eller gedde, kuller, sej, hvilling)
1 mellemstort løg
4 spsk mel
4 spsk kartoffelmel
3 æg eller æggehvider
½ dl mælk
½ dl piskefløde
2 tsk salt, ¼ tsk hvid peber
Til stegning:
1-2 spsk olie
40 g smør
TILBEHØR:
pillekartofler
remoulade
citron og grøn salat.
* Tilberedning
Se fileterne efter for ben og sorte hinder.
Skær fiskekødet i mindre stykker og mal det en gang gennem
kødmaskinen sammen med ituskåret løg.
Rør farsen med mel, æg, salt, hvid peber og væsken lidt
efter lidt.
Sæt farsen ½-1 time i køleskabet.
Rør den igennem og tilsæt evt. lidt mere væske.
Hæld olien på panden. Form fiskefrikadellerne med ske og
hånd.
Dyp skeen i olien hver gang, så glider frikadellerne nemmere
af skeen.
Sæt frikadellerne over ved svag varme og steg dem 5-6 min på
hver side.
Hele tiden svag varme.
SERVERING:
Server fiskefrikadellerne med pillekartofler, remoulade,
citron og grøn salat.
MAGER REMOULADE:
3 dl ymer eller ylette
revet skalotteløg
3 spsk kapers
2 spsk hakket pickles eller asie
2 spsk hakket persille
1 knsp karry
salt, peber og citronsaft.
Rør ymeren op med de nævnte ingredienser og smag den godt
til.
Remouladen kan også laves med kvark, yoghurt eller creme
fraiche.
VARIATIONER:
Blenderfiskefars:
Bland 1 dl mælk
1 dl piskefløde
1 dl æggehvide eller 3 stk æg
1 tsk salt, 1 knsp hvid peber
2 spsk kartoffelmel
2 spsk mel
1-2 ituskårne skalotteløg i et blenderglas. Blend 20 sek.
Skær 375 g torskefilet i strimler og tilsæt fiskekødet lidt
efter lidt gennem låget.
Blend farsen færdig. Sæt den koldt 1 time. Rør farsen
igennem inden brug.
Tilsæt evt. lidt mere væske.
Krydret fiskefars:
Fiskefars kan krydres med muskat, timian, dild, basilikum
m.fl.
Den kan også røres op med rejer, muslinger, champignon eller
moset torskerogn.
Fiskefars kan koges til boller eller i randform og serveres
med tomatsauce,
champignonsauce eller aspargessauce, evt. tilsat rejer.
Fiskefars i fad:
Rør en portion fiskefars, ca. ½ kg, op med 250 g friske
ærter, 1 tsk karry og
fordel farsen i et smurt ovnfast fad.
Skær 4 fiskefileter igennem på langs og rul dem fra hale mod
hoved.
Stik dem på højkant ned i farsen.
Læg en smørklat i hver fiskefilet, dæk fadet med folie, og
sæt det i vandbad midt i ovnen ved 175°C i ca.¼ time.
Serveres med kartofler og tomatsauce.
TIPS:
Gedde giver den fineste fars, mens kuller er at foretrække
blandt torskefiskene.
Evt. kan flere slags fisk blandes.
Hemmeligheden ved at fiskefrikadeller ikke falder sammen, at
de sættes på kold pande og
ganske langsomt varmes op. Steges de som alm. frikadeller,
klasker de sammen.
Fiskefars kan dybfryses, holdbarhed ca. 2 mdr.
Opdateret: 21/09/2025