Tid: 50 min. I alt: 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
250 g finhakket løg
75-125 g svinefedt eller smør
350-500 g stegt flæske-/lammesteg
ca. 1 kg kogte, kolde pillekartofler
salt, friskkværnet peber
evt. engelsk sauce
TILBEHØR:
1-2 spejlæg pro persona, engelsk sauce, syltede rødbeder.
* Tilberedning
Hak løgene fint.
Skær kødet fri for fedt og skær det i terninger.
Skær kartoflerne i ensartede terninger.
Brun kødet i lidt af fedtstoffet indtil det er gyldent. Tag
det op.
Brun kartoflerne i fedtstoffet (tilsæt evt. mere) ad 2-3
gange,
afhængig af hvor mange der er, så kartoflerne bliver gyldne
på alle sider.
Tag dem op med en hulske og ryst fedtstoffet af.
Brun løgene indtil de er gyldne og klare.
Læg kød og kartofler tilbage i gryden og svits det hele
sammen.
Smag retten til med salt, peber og lidt engelsk sauce.
SERVERING:
Anret biksemaden på et fad og læg 1-2 spejlæg pro persona
over.
Server engelsk sauce og rødbeder til retten.
VARIATION
Skræl 1-2 madæbler og skær dem i terninger.
Svits terningerne og kom dem i biksemaden.
Grønsagsbiks:
Tilsæt de ristede kartoffelterninger ½ kg fintsnittede
grønsager,
helst 3-5 forskellige slags.
Svits grønsagerne 3-4 min. De skal knase.
Serveres med spejlæg eller som tilbehør.
TIPS:
Meningerne om biksemad er delte.
Mange betragter retten som en decideret resteret.
Noget man blot bikser sammen på en pande
efter de forhåndenværende ingrediensers princip.
For dem er det for så vidt ligegyldigt hvilken slags kød der
bruges,
ligesom frikadeller, lever og pålægsrester også ender på
panden.
Den ret kan komme til at smage glimrende, men det er ikke,
hvad man betragter som ægte dansk biksemad.
Andre mener, at biksemad bør tilberedes af råt kød og
at der både bør være okse- og svinekød i retten.
Her tilberedes biksemad enten af stegt flæske- eller
lammekød.
Det er en ret, der tager lidt tid at lave, da alt skal
brunes omhyggeligt hver for sig.
Biksemad er ikke alene en ret, hvor man får anvendt sine
rester,
men er den tilberedt med omhu, er den en af vores
allerbedste danske retter.
Prøv at tilberede biksemad, som beskrevet i opskriften og
du vil blive husket blandt familie og venner.
Opdateret: 14/09/2025