Tid: 20 min. I alt 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
4 artiskokker
Kogelage:
4 dl tør hvidvin
1 dl olie
2-3 fed finhakket hvidløg
3 spsk hakket persille
salt, friskkværnet peber
* Tilberedning
Skær den tykke stilk af artiskokkerne og giv dem et lille
kryds i bunden.
Klip spidsen af bladene og skyl artiskokkerne grundigt.
Sæt artiskokkerne tæt sammen i en stor gryde.
Bland kogelagen sammen og hæld den over artiskokkerne.
Kog dem under tætsluttende låg ca. 40 min.
Det kan være vanskeligt at sige nøjagtigt hvor længe
artiskokker skal koge, da det helt afhænger af størrelsen. Mærk om et af de
nederste blade let lader sig løsne, så er artiskokken mør.
Tag artiskokkerne op, vend dem et øjeblik med bunden opad i
en sigte og sæt dem på et fad.
Kog lagen lidt ind.
SERVERING:
Server artiskokkerne rygende varme. Hæld kogelagen i en
lille kande og sæt en lille skål ved hver kuvert, så man kan dyppe
artiskokbladene i lagen, før man bider »kødet« af bladet. Husk tallerkener til
bladene.
VARIATION AF RETTEN:
ARTISKOKBUNDE MED LEVERMOUSSE:
300 g dybfrossen kyllingelever
100 g smør
salt, friskkværnet peber
2-3 spsk portvin
1 tsk revet løg
4 artiskokbunde fra dåse
4 skiver trøffel eller fyldt oliven.
*
De optøede levere ristes, så de stadig er lyserøde indeni, i
lidt af smørret.
Leverne skæres i mindre stykker og findeles i en blender
eller gnides gennem en sigte.
Levermassen røres op med blødgjort smør, salt, peber og
portvin og fintrevet løg.
Levermassen fordeles på artiskokbundene og smøres pænt glat
med kniv.
Nærmest så de ligner Sarah Bernhardt-kager.
Artiskokbundene sættes i køleskabet, til levermassen er kold
og stiv.
Ved anretningen lægges en skive trøffel eller en skive
oliven på hver.
Serveres med små kuvertbrød.
TIPS:
Du kan læse mere om artiskokker i afsnittet om grønsager.
Vælg en ikke for kraftig hovedret efter hvidvinsdampede
artiskokker,
da de fylder ret meget.
Opdateret: 16/09/2025