Tid: 30 min. I alt 1 time 15 min. 6 portioner
# Ingredienser
Dej:
150 g mel
75 g smør
1 æggeblomme
ca. 2 spsk vand
Fyld:
40 g smør
4 spsk mel
ca. 1½ dl mælk
ca. 1 dl piskefløde
1 ds laks (ca. 220 g)
salt, hvid peber
2-3 spsk tør vermouth
2 æg
* Tilberedning
DEJ:
Findel smørret i melet til en grynet masse.
Saml dejen med æggeblomme og vand.
Læg dejen koldt ½ time.
FYLD:
Afbag smør og mel og spæd op med mælk og fløde
ved konstant piskning. Tag gryden af varmen.
Tag laksekødet ud af dåsen. Fjern skind og ben.
Del kødet i mindre stykker og bland det i saucen.
Smag saucen til med salt, hvid peber og vermouth.
Rør to hele æg i saucen.
Pensl små tærteforme på udvendig side med smeltet smør.
Udrul dejen, ikke for tyndt, på et melet bord.
Beklæd den udvendige side på tærteformene med dej.
Prik dejen godt med en gaffel.
Bag tærterne med dejen opad i en forvarmet ovn ved 200°C,
til de er gyldne, ca. 10 min.
Fjern formene forsigtigt, så snart tærterne kommer ud af
ovnen.
Afkøl tærterne på en bagerist.
Sæt de kolde tærtebunde på en usmurt bageplade.
Fordel fyldet i tærterne helt op til kanten.
Sæt tærterne ind på næstøverste ribbe ved 225°C,
til overfladen er gylden, 10-15 min.
SERVERING:
Server laksetærterne omgående og rygende varme.
VARIATION AF RETTEN:
LAKSEMOUSSE:
2 ds laks
25 g smør
1 spsk mel
2 dl hvidvin
citronsaft efter smag
1 knsp cayennepeber
4 blade husblas
1 dråbe rød frugtfarve
2 æg
1 dl piskefløde.
* Tilberedning
Tag laksen ud af dåsen og fjern skind og ben.
Skær laksen i meget små stykker.
Afbag smør og mel og spæd op med hvidvin under konstant
piskning.
Smag saucen til med citronsaft og en anelse cayennepeber.
Sæt en anelse rød frugtfarve i saucen, så den er svagt
lyserød.
Tilsæt husblas og rør, til husblassen er opløst.
Tilsæt laksen og æggeblommer. Pisk hvide og fløde stift.
Vend først flødeskummet og derefter hviderne i massen.
Smag til med salt og peber.
Hæld laksemassen i en rundbundet skål eller form smurt med
olie.
Sæt den koldt, til den er stiv.
Løs moussen langs kanten, dyp den i varmt vand og
vend den op på serveringsfadet.
Pynt med frisk dild langs kanten og
server den med ristet rugbrød eller franskbrød.
TIPS:
De små tærteforme
kan fås hos isenkræmmeren.
Man kan bage
tærtebundene flere dage i forvejen og opbevare
dem i en dåse
med tætsluttende låg.
Tærtebunden
kan også bages udvendig på en større tærteform,
Som forbages
og fyldes som de små laksetærter.
Opdateret: 16/09/2025