
Tid: 15 min. I alt: 35 min. 4 portioner
Kan serveres som frokostret/forret/tilbehør
# Ingredienser
¾ kg grønne bønner, friske ribbefri eller dybfrosne
vand
salt
40 g smør
1-2 fed finhakket hvidløg
1-2 skiver kogt, røget skinke
2 spsk hakket persille
1 spsk hakket frisk estragon eller ca. 1 tsk tørret
friskkværnet peber
* Tilberedning
Nip bønnerne, og skyl dem i koldt vand.
Kog dem i velsaltet vand, til de er møre, 10-15 min,
afhængig af størrelsen.
Hæld frosne bønner direkte i kogevandet.
Smelt smørret i en tykbundet gryde.
Tilsæt finhakket hvidløg, og damp løgene 2-3 min uden at
brune.
Skær skinken til terninger, og bland den sammen med
hvidløget.
Tilsæt hakket kryddergrønt og friskkværnet peber.
Hæld bønnerne til afdrypning.
Vend de varme bønner i gryden med smørret.
SERVERING:
Anret bønnerne og server dem som tilbehør til kød og
fjerkræ.
Kan serveres som frokostret med reven ost.
Variationer:
BØNNER MED REVEN OST:
Kog grønne bønner eller voksbønner i velsaltet vand evt.
tilsat frisk eller tørret sar (bønneurt).
Server de velafdryppede bønner
rygende varme med reven parmesanost og rørt smør som forret.
BØNNER Á LA GRECQUE:
Kog 2 små dåser koncentreret tomatpuré sammen med ½ liter
vand,
4 spsk hakket løg, 3 spsk olie, 1-2 fed knust hvidløg i 5
minutter.
Tilsæt ½-¼ kg grønne bønner, og kog bønnerne til de er møre.
Tag bønnerne op med hulske, og anret dem i et dybt fad.
Kog tomatsaucen ind, og hæld den over bønnerne.
Drys hakket persille over.
Serveres varme som tilbehør til farsretter, hamburgerryg
eller kylling.
Bønnerne kan serveres kolde som forret med sprød flute til.
Champignon kan tilberedes på samme måde. Kogetiden er kun
ca. 8 min.
TIPS:
Grønne bønner er meget velegnet til dybfrysning. Voksbønner
mindre velegnet.
Bønner blancheres 2 min for små bønner, 3 min for større.
Holdbarhed 12 mdr. Kogetid ved optøning 8-12 min.
Opdateret: 14/09/2025