Tid: 45 min. I alt 1 time. 4 portioner
# Ingredienser
¾-1 kg tykke, hvide asparges
vand
salt
TILBEHØR:
1 smilende æg pro persona, hakket persille, smeltet smør.
* Tilberedning
Aspargeserne skylles og skrælles fra hoved mod rod, se TIPS
Bundt dem, ca. 8 stk. ad gangen, ved at binde bomuldsgarn
lige under hovederne og et lille stykke oppe ad stilken.
Kog aspargeserne i velsaltet vand, til de er møre, 10-15 min
afhængigt af tykkelsen.
Tag aspargeserne op og læg dem på et fad med en stofserviet.
Fjern garnet.
SERVERING:
Server aspargeserne rygende varme overdrysset med hakket
persille og halve smilende æg udenom. Hertil smeltet smør.
VARIATIONER AF RETTEN:
ASPARGES MED TOMATVINAIGRETTE:
¾ kg asparges
2 flåede tomater
4-5 spsk olie
1-1½ spsk hvidvinseddike eller citronsaft
salt, friskkværnet hvid peber
fintklippet frisk estragon eller lidt tørret.
*
Skyl, skræl, bundt og kog asparges som i foregående
opskrift.
Skær de flåede tomater i små terninger og fjern alle
kernerne.
Bland tomaterne med olie, eddike eller citronsaft, salt,
peber og estragon.
Læg de velafdryppede asparges på et fad. Fjern garnet.
Marinaden hældes over.
Aspargeserne trækker i marinaden, indtil de er lune.
Serveres med sprød flute.
GRØNNE ASPARGES MED CREME FRAICHE:
½-¾ kg grønne asparges
40 g smør
1 dl creme fraiche
1 spsk hakket persille
1 knsp reven muskatnød
salt, hvid peber.
*
Gør de grønne asparges i stand, se TIPS.
Kog dem bundtet i velsaltet vand 8-10 min. Tag dem op og lad
dem dryppe godt af.
Læg aspargeserne i et ildfast fad. Læg smørret over i små
klatter.
Rør creme fraiche op med persille og krydderier. Fordel det
over aspargeserne.
Sæt fadet i ovnen ved 250°C på øverste ribbe 5-10 min.
Serveres med sprød flute.
TIPS:
Hvide asparges skrælles fra hoved og nedefter.
Lad aspargeserne hvile på et skærebræt, hold hovedet mellem
to fingre og skræl.
Skær et stykke af forneden, når man med kniven kan mærke, at
aspargeserne ikke er "træet" mere.
Man kan koge aspargesskrællerne af, og derefter koge
asparges i kogevandet tilsat salt.
Grønne asparges skal blot skylles og det nederste hårde
stykke skæres af.
Bundtes og koges som hvide asparges. De skal ikke skrælles.
Opdateret: 16/09/2025