
Velegnet som forret eller frokostret.
Tid: 10 min. I alt: 45 min. 4 portioner
# Ingredienser
4 store artiskokker
3 spsk citronsaft
salt
vand
TILBEHØR:
Rørt smør.
* Tilberedning
Fjern evt. de yderste hårde blade.
Skær stilken af tæt ved bunden, så artiskokken kan stå.
Skær et lille kryds i bunden, ikke for dybt.
Har artiskokbladene torne, klippes de af.
Skyl artiskokkerne i koldt vand.
Læg dem i en gryde og hæld varmt vand og rigelig salt over.
Kog artiskokkerne under låg i 30-45 min, evt. længere.
Artiskokkerne er møre, når de nederste blade er lette at
løsne.
Læg artiskokkerne et øjeblik til afdrypning i en sigte med
bunden i vejret.
SERVERING:
Anret artiskokkerne på et fad med en sammenfoldet
stofserviet.
Server dem rygende varme med rørt smør.
Velegnet som forret eller frokostret.
SÅDAN SPISER MAN ARTISKOK:
Pil bladene af et efter et.
Dyp indersiden af bladroden i rørt smør, og sut den kødfulde
del af.
Til sidst kommer man ind til midten, hvor der sidder blade
uden »kød«.
De fjernes. Derefter skæres støvdragerne forsigtig af.
Følg artiskokbunden med kniven og ligesom løft støvdragerne
af.
Smør bunden med smør og nyd den store delikatesse, en
artiskokbund er.
VARIATION AF TILBEHØR:
1. Artiskokker kan serveres med reven ost sammen med det
rørte smør.
Dyp først bladene i smør, derefter i ost.
2. I stedet for smør kan artiskokker serveres med
vinaigrette.
4 dele olie og 1 del god rødvinseddike piskes sammen og
krydres med salt, peber, knust hvidløg, dijonsennep og hakket persille.
TIPS:
Artiskokbunde kan købes på dåse.
De kan serveres varme eller kolde med smør eller
vinaigrette.
Artiskokbunde anvendes i forskellige retter, kan marineres,
blandes i salater eller serveres som tilbehør til fisk og fortrinsvis kalvekød.
Artiskok egner sig ikke til dybfrysning.
Opdateret: 14/09/2025