Krydderurtesnaps er udtræk af urter på alkohol,
fortrinsvis vodka eller andre neutrale snapse.
Snapseurter skal indsamles på steder, der ligger langt fra
alfarvej,
hvor udstødningsgas ikke har forgiftet planterne.
Ligeledes skal urterne ikke plukkes for tæt ved veldyrkede
marker,
hvor der er fare for, at sprøjtegift har ramt de vilde
planter.
Det er jo ikke rart at få blygift eller plantegift i kroppen
når man snupper en dram.
Eller alle de vilde urter, du bruger til snaps, kan du få
til at gro hjemme i din egen have,
men, indrømmet - noget af glæden er gået fløjten ved ikke
selv at finde urterne i naturen.
Man kan trække snaps på to måder.
Enten trækker snapsen så længe, at udtrækket bliver som
essens, eller
den trækker i kort tid, så den er drikkeklar.
Når snapsen har trukket tilpas, sies urterne fra, og
snaps/essens er drikkeklar.
Man kan ofte hælde snaps på urterne igen, og få det, man
kalder andet træk,
som ikke er så kraftigt som det første.
Anvend aldrig snaps med kommen eller anden distraherende
smag.
I det følgende står trækketiden for drikkeklare snapse. Det
er kun cirka-tider.
PORSESNAPS (Yderst til venstre i billedet)
2-3 unge skud porse, evt. 2 svesker overhældes med vodka.
Trækketid: ca. 14 dg.
Man kan også lave porsesnaps udelukkende af blade, - den er
lidt mildere.
Hæng et par kviste til tørre 2 dage. Tag bladene af og
overhæld med vodka.
Om foråret, cirka i april kan man plukke støvfyldte rakler
af porseplanten og
overhælde dem med vodka. Trækketid: ca. 2-4 dg.
KVANSNAPS. (Nr. 2 fra venstre i billedet).
Et par unge kvanblade med stilk lægges i flasker.
Overhældes med vodka. Trækketid: 1-3 dg.
MALURTSNAPS. (Bagest i midten af billedet).
1 stilk malurt evt. med blomster overhældes med vodka.
Trækketid: 1-2 dg.
Malurtsnaps kan også laves på nogle få blade,
- snapsen får da en
lidt anden smag.
Den fineste smag af alle malurtsnapse får man ved at klippe
udsprungne malurtblomster af enkeltvis med en saks ned i en
kop.
Overhældes med vodka. Trækketid: 2-4 dg.
STRANDMALURT
laves som snaps af havemalurt.
CITRONTIMIANSNAPS. (Forrest i midten af billedet).
Fyld en flaske op med citrontimian og nogle stilke
citronmelisse.
Tilsæt vodka. Trækketid: ca. 1 uge.
DILDSNAPS. (Yderst til højre i billedet).
Fyld en flaske med dildkroner og dildblade.
Overhæld med vodka. Trækketid: 1 uge/3 mdr.
Hurtig dildsnaps: 2 spsk dildfrø og et bundt grøn dild.
Trækketid: 2 dg.
FENNIKELSNAPS laves som dildsnaps.
BITTER APERITIF.
Fyld en juiceflaske (1 liter) ca. ¾ op med let knuste
hindbær og
fyld glasset op med let knust solbær. Overhæld med vodka.
Trækketid: 1 md.
Tilsæt en kvist malurt og ca. 2-3 spsk flormelis.
Videre trækketid 2-3 mdr. Sies. Smages evt. til med mere
sukker.
Drikkes med isterninger som aperitif eller med is og
danskvand som longdrink.
Bærrene kan røres med sukker som rysteribs og
spises til hvidskimmelost eller som dessert med creme
fraiche.
SOMMERDRINK
Læg nogle kviste basilikum eller mynte i tør hvidvin.
Trækketid: 1 døgn.
Server hvidvinen iskold som drink.
Opdateret: 19/11/2025