Krydderurtesnaps

Krydderurtesnaps 

 
Krydderurtesnaps er udtræk af urter på alkohol,
fortrinsvis vodka eller andre neutrale snapse.
Snapseurter skal indsamles på steder, der ligger langt fra alfarvej,
hvor udstødningsgas ikke har forgiftet planterne.
Ligeledes skal urterne ikke plukkes for tæt ved veldyrkede marker,
hvor der er fare for, at sprøjtegift har ramt de vilde planter.
Det er jo ikke rart at få blygift eller plantegift i kroppen når man snupper en dram.

 
Eller alle de vilde urter, du bruger til snaps, kan du få til at gro hjemme i din egen have,
men, indrømmet - noget af glæden er gået fløjten ved ikke selv at finde urterne i naturen.

 
Man kan trække snaps på to måder.
Enten trækker snapsen så længe, at udtrækket bliver som essens, eller
den trækker i kort tid, så den er drikkeklar.
Når snapsen har trukket tilpas, sies urterne fra, og snaps/essens er drikkeklar.
Man kan ofte hælde snaps på urterne igen, og få det, man kalder andet træk,
som ikke er så kraftigt som det første.
Anvend aldrig snaps med kommen eller anden distraherende smag.
I det følgende står trækketiden for drikkeklare snapse. Det er kun cirka-tider.

 
PORSESNAPS (Yderst til venstre i billedet)
2-3 unge skud porse, evt. 2 svesker overhældes med vodka.
Trækketid: ca. 14 dg.
Man kan også lave porsesnaps udelukkende af blade, - den er lidt mildere.
Hæng et par kviste til tørre 2 dage. Tag bladene af og overhæld med vodka.
Om foråret, cirka i april kan man plukke støvfyldte rakler af porseplanten og
overhælde dem med vodka. Trækketid: ca. 2-4 dg.

 
KVANSNAPS. (Nr. 2 fra venstre i billedet).
Et par unge kvanblade med stilk lægges i flasker.
Overhældes med vodka. Trækketid: 1-3 dg.

 
MALURTSNAPS. (Bagest i midten af billedet).
1 stilk malurt evt. med blomster overhældes med vodka.
Trækketid: 1-2 dg.

 
Malurtsnaps kan også laves på nogle få blade,
 - snapsen får da en lidt anden smag.
Den fineste smag af alle malurtsnapse får man ved at klippe
udsprungne malurtblomster af enkeltvis med en saks ned i en kop.
Overhældes med vodka. Trækketid: 2-4 dg.

 
STRANDMALURT
laves som snaps af havemalurt.

 
CITRONTIMIANSNAPS. (Forrest i midten af billedet).
Fyld en flaske op med citrontimian og nogle stilke citronmelisse.
Tilsæt vodka. Trækketid: ca. 1 uge.

 
DILDSNAPS. (Yderst til højre i billedet).
Fyld en flaske med dildkroner og dildblade.
Overhæld med vodka. Trækketid: 1 uge/3 mdr.
Hurtig dildsnaps: 2 spsk dildfrø og et bundt grøn dild.
Trækketid: 2 dg.

 
FENNIKELSNAPS laves som dildsnaps.

 
BITTER APERITIF.
Fyld en juiceflaske (1 liter) ca. ¾ op med let knuste hindbær og
fyld glasset op med let knust solbær. Overhæld med vodka.
Trækketid: 1 md.
Tilsæt en kvist malurt og ca. 2-3 spsk flormelis.
Videre trækketid 2-3 mdr. Sies. Smages evt. til med mere sukker.
Drikkes med isterninger som aperitif eller med is og
danskvand som longdrink.
Bærrene kan røres med sukker som rysteribs og
spises til hvidskimmelost eller som dessert med creme fraiche.

 
SOMMERDRINK
Læg nogle kviste basilikum eller mynte i tør hvidvin.
Trækketid: 1 døgn.
Server hvidvinen iskold som drink.

 


 

Opdateret: 19/11/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙