Tid: 30 min. I alt 2 time 10 min.
# Ingredienser
100 g smør
125 g mel
1 æggeblomme
1 spsk vand
FYLD:
¾ kg syrlige æbler
1-1½ dl sukker efter smag
2 tsk vaniljesukker
¼ tsk nellike
½ tsk kanel
Pensling: sammenpisket æg
PYNT: sukker
FORM: Pie- eller tærteform, ca. 25 cm i diameter. Ildfast
kan også bruges
TILBEHØR: creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis
* Tilberedning
Findel smørret og smuldr det i melet til en grynet masse.
Saml dejen med æggeblomme og vand. Læg dejen koldt ½-1 time.
Pensl formen med smeltet smør. Tænd ovnen og indstil den på
225°C.
Skræl æblerne og læg dem i koldt vand tilsat citronsaft.
Skær æblerne ud i både og læg dem i vandet til alle er
udskåret.
Hæld dem til afdrypning i en sigte og fordel dem i formen.
Bland sukker med krydderier og drys sukkerblandingen over.
Udrul dejen på et melet bord.
Læg dejen over æblerne og tryk den godt til langs kanten.
Skær nogle lufthuller med en kniv.
Pensl dejen med sammenpisket æg og drys sukker over.
Bag pie'en på ovnristen midt i ovnen ved 225°C, til
overfladen er gylden og pie'en gennembagt.
Server pie'en lun med creme fraiche, flødeskum eller vaniljeis.
VARIATIONER
1. Æblerne kan drysses med hakkede nødder, mandler og/eller
rosiner.
2. I stedet for æbler kan anvendes anden frugt.
Pære skæres
i både og drysses med sukker, og lidt reven
citronskal foruden krydderierne.
Blommer halveres inden de drysses med sukker. Kirsebær
udstenes.
TIPS:
Pie er
velegnet til dybfrysning efter at være bagt.
Optøs ved køkkentemperatur på 3-5
timer og lunes i ovnen inden serveringen.
Opdateret: 28/09/2025