Tid: 30 min. I alt 1 time 15 min. ca 18 stk
TEBIRKES:
50 g gær
2 dl lunkent vand
2 æg
75 g smør
1 tsk salt
500 g (8-8½ dl) mel
Indrulning: 125 g smør
PENSLING: Sammenpisket æg.
PYNT: Birkes.
Udrør gæren med lunkent vand. Tilsæt æggene.
Smuldr smørret i halvdelen af melet og rør dette i
gærblandingen sammen med saltet.
Slå mere mel i dejen, og tag den ud på bordet, og
ælt den med så meget mel, som dejen kan tage.
Læg dejen i skålen, læg fugtigt klæde over, og sæt den til
hævning 45 min.
Slå dejen ned og ælt den igennem, eventuelt med lidt mel.
Udrul dejen på et melet bord til et rektangel.
Skær koldt smør i tynde skiver, og læg dem ved siden af hinanden
på 2/3 af dejen.
Fold den smørfri dej over 1/3 af smørret, og fold den anden
side over. Se på billedet.
Udrul dejen igen, og fold endestykkerne ind over hinanden.
Vend dejen ½ omgang og gentag udrulning og sammenfoldning 2
gange.
Skær dejen igennem på langs.
Udrul hvert rektangel til en stang på ca. 60 cm.
Skær denne stang i lidt skrå snitter (se billedet).
Læg tebirkes på plade med bagepapir.
Lad dem efterhæve på et ikke for varmt sted 15 min.
Tænd ovnen og indstil den på 225°C.
Pensl med sammenpisket æg og drys med birkes.
Bag tebirkes midt i ovnen ved 225°C i ca. 15 min. Afkøles på
bagerist.
Flækkes og spises med smør.
VARIATION
MORGENBRØD
(10-12 stk)
15 g gær
1½ dl lunkent vand
50 g smeltet smør
1 æg
½ tsk salt
½ tsk sukker
250 g (4-4½ dl) hvedemel.
Pensling: Sammenpisket æg.
Pynt: Birkes.
Gæren udrøres med lunkent vand.
Smelt smørret og lad det afsvale til det er lillefingervarmt.
Hæld det over gæren sammen med æg, salt, sukker og noget af
melet.
Slå dejen godt sammen og tag den ud på bordet og
ælt den med så meget mel, den kan tage.
Sæt dejen til hævning, dækket med fugtigt klæde i 45 min.
Slå dejen sammen og form den til rundstykker (ovale boller),
som efterhæver på plade med bagepapir i 20 min.
Pensles med æg og drysses med birkes eller sesamfrø.
Bages midt i ovnen ved 200°C i 12 min.
Dejen kan også formes til horn eller gifler.
Opdateret: 18/09/2025