Klid-rugbrød med gær
(Forrest til venstre i billedet).
#
1 dl hvedeklid
100 g knækkede rugkerner
7 dl kogende vand
30 g gær
500 g rugmel
2 tsk salt
200-350 g hvedemel.
*
Bland klid og knækkede rugkerner. Overhæld med 7 dl kogende
vand.
Lad det afkøle til lillefinger-varme. Udrør gæren heri.
Tilsæt rugmel, salt og hvedemel, så meget dejen kan tage.
Sæt dejen tildækket til hævning til dobbelt størrelse på et
ikke for varmt sted, 2-3 timer.
Ælt dejen igennem. Form den til et brød.
Læg det i en 2½ liter form. Efterhæver til dobbelt
størrelse.
Pensles med vand. Prik med en gaffel.
Bag brødet på ovnristen på nederste ribbe i ovnen i 1¼ time
ved 175°C.
Tag brødet ud af formen og læg det på siden de sidste 20 min
af bagetiden.
Pak brødet ind i et viskestykke og lad det afkøle på en
bagerist.
Skær først af brødet næste dag.
Dejen kan deles og bages i 2 forme a 1½ liter.
Fiberbrød
(Bagest til højre). 2 stk.
#
10 g gær
4 dl lunkent vand
50 g hvedeklid
50 g soja- eller hirseflager
50 g knækkede hvedekerner
50 g hørfrø.
Næste dag:
40 g gær
3½ dl lunkent vand
2 tsk salt
200 g fuldkornsmel
½ dl olie
550-700 g hvedemel.
*
Aftenen før bagningen: Udrør gæren i lunkent vand.
Tilsæt de fire ingredienser. Dæk skålen med låg. Lad den stå
12 timer.
Næste dag: Udrør gæren med lunkent vand.
Tilsæt fiberblandingen og de øvrige ingredienser. Ælt dejen.
Dæk den med låg/skål. Lad den hæve til dobbelt størrelse.
Ælt dejen igennem, del den i to portioner. Form dem til
runde brød.
Læg dem på plade med bagepapir. Efterhæver tildækket til
dobbelt størrelse.
Pensl med æggehvide/æg. Drys med sesamkerner.
Bag brødene på nederste ribbe i ovnen ved godt 200°C i 35-40
min.
Valnøddebrød/-boller.
2 brød. (Boller forrest i billedet).
#
1 dl knækkede hvedekerner
2 dl kogende vand
50 g gær
3 dl lunkent vand
1½ dl A38
50-100 g grofthakkede valnøddekerner
2 spsk olie, evt. valnøddeolie
2 dl grahamsmel
2 dl fuldkornsmel
2 dl sigtemel
2 tsk salt
7 dl (400-450 g) hvedemel.
*
Overhæld kernerne med kogende vand og lad dem stå, til
væsken er lunken.
Udrør gæren heri. Bland varmt vand og A38, så væsken bliver
lunken, og
hæld den over gæren.
Tilsæt de øvrige melsorter, valnødder, olie og salt lidt
efter lidt.
Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse.
Ælt den igennem og form den til 2 aflange brød.
Læg dem på en plade med bagepapir til efterhævning.
Dejen kan også formes til boller, der bliver ca. 24-26 af
portionen.
Brødene ridses, pensles med A38 og bages nederst i ovnen ved
200°C i 35-40 min.
Boller pensles og bages ved 225°C i ca. 20 min.
Af portionen kan også laves 6-8 flute i bagepladens længde.
Bages ved 225°C i ca. 20 min.
Bollebrød
(Bagest til venstre i billedet).
#
50 g gær
7 dl lunkent vand
½ dl olie
2 tsk salt
250 g rugmel
250 g grahamsmel
600-650 g hvedemel.
Pensling:
Æg/æggehvide.
Pynt: Sesamfrø, blå birkes.
*
Udrør gæren i lunkent vand. Tilsæt de øvrige ingredienser.
Dejen hæver tildækket til dobbelt størrelse i 1-1½ time.
Ælt dejen let igennem. Tril den til en pølse.
Del denne i 25 ensartede stykker.
Tril hvert stykke til en bolle. Læg bagepapir på plade.
Læg 4 boller i midten med ca.½ cm's mellemrum.
Læg 8 boller udenom. Læg de resterende 13 udenom.
Lad brødet efterhæve tildækket til dobbelt størrelse.
Pensl med æg/æggehvide.
Drys de inderste og yderste boller med sesamfrø.
De midterste med blå birkes.
Bag brødet på næstnederste ribbe i ovnen ved 200°C i 30-40
min.
Opdateret: 18/10/2025