Tid: 15 min. I alt 2 timer.
FRANSKBRØD:
50 g gær
1 dl lunkent vand
50 g smør
4 dl skummet mælk
2 tsk salt
1 tsk sukker
800-900 g (13-15 dl) hvedemel
200 g kvark (5 %)
PENSLING: Sammenpisket æg.
PYNT: Sesamfrø eller birkes.
Udrør gæren med lunkent vand.
Smelt smørret og bland det med den kolde mælk.
Hæld blandingen over gæren, når den er lillefingervarm.
Tilsæt salt, sukker og lidt af melet.
Tilsæt derefter kvark og mel skiftevis.
Slå dejen godt sammen og ælt den igennem på bordet med så
meget mel, den kan tage.
Dejen må ikke være alt for lind, når brødet skal bages på
plade.
Læg dejen i skålen, dæk den med et fugtigt klæde og lad den
hæve 30 min.
Slå dejen ned og ælt den igennem.
Form dejen til et brød og læg det på plade beklædt med
bagepapir.
Lad brødet efterhæve 20 min.
Tænd ovnen og indstil den på 200°C.
Snit brødet. Pensl med sammenpisket æg og drys sesamfrø
eller birkes over.
Bag brødet på nederste ribbe i ovnen ved 200°C i 35-45 min.
Afkøl brødet på bagerist.
POMERANSGIFLER:
½ portion dej til kvarkfranskbrød
2 tsk pulveriseret pomeransskal
½-1 tsk kardemomme.
Pensling: Sammenpisket æg.
Pynt: Kanelsukker.
Dejen tilberedes som til kvarkfranskbrød med pulveriseret pomeransskal
og kardemomme tilsat.
Efter første hævning deles dejen.
Hver dejklump udrulles på et meldrysset bord til en cirkel
(man ruller fra midten og udefter).
Hver cirkel deles i 8 trekanter.
Giflerne rulles sammen fra den brede ende.
Træk lidt i trekantspidsen, så der bliver flest mulig
inddelinger på giflen.
Giflerne sættes på plader med bagepapir med snippen nedad.
Efterhæver 15 min. Afkøles på bagerist. Flækkes og spises
lune med smør.
TIPS:
Kan
pulveriseret pomeransskal ikke skaffes, tilsættes dejen 50-100 g finhakket pomeransskal.
Opdateret: 18/09/2025