Pighvarterrine

Pighvarterrine 

 
Tid: 30 min. I alt 1 time 30 min. 4-6 portioner
 
# Ingredienser
400 g pighvarfilet uden skind
3 æg
1 spsk grøn madagascarpeber
85 g halvsmeltet smør
ca. 1½ dl piskefløde
1-2 spsk cognac eller tør sherry
2 spsk citronsaft
salt
4 spsk hakket kørvel
200 g skiveskårne champignon
20 g smør
TILBEHØR:
Kørveldressing, flute.

 
* Tilberedning
Skær fileterne i mindre stykker og hak dem en gang gennem kødmaskinen.
Hæld æg, peber, halvsmeltet smør og piskefløde i en blender og blend 20 sek.
Tilsæt fiskekødet lidt efter lidt sammen med cognac, citronsaft og salt.
Blend farsen til den er meget findelt. Skrab fiskefarsen ud og tag 1/3 fra.
Rør denne op med hakket kørvel.
Damp skiveskårne champignon i smør.
Smør en ikke for stor, helst rektangulær patéform med smør.
Smør godt halvdelen af den hvide fars over bunden og lidt op af siderne.
Læg kørvelfars over. Hæld champignon til afdrypning og fordel dem på kørvelfarsen.
Fordel resten af farsen over. Glat med paletkniv.
Bag terrinen i vandbad midt i ovnen ved 175°C i ca. 1 time. Lad den afkøle 20 min.
Dæk med folie og læg let pres over. Lad den afkøle· helt.
Sæt terrinen i køleskabet og lad den stå til næste dag.
Løsn den langs kanten med en skarp kniv. Dyp formen i varmt vand.
Vend terrinen ud på et fad.

 
SERVERING:
Skær terrinen i skiver og anret den portionsvis, 1-2 skiver pro persona.
Byd kørveldressing og flute til.

 
Kørveldressing:
1½ dl olie piskes sammen med
½ dl lys vineddike
salt, peber
1 dl meget finthakket kørvel og
1-2 spsk citronsaft.
Det er hurtigst at gøre i en blender.

 
VARIATIONER AF RETTEN:

 
Pighvarterrine

 
Fiskefrikadeller:
500 g torskefileter
175 g fersk spæk
1 mellemstort løg
75 g mel
3 æg
salt, peber
1-2 spsk mælk
75 g smør til stegning.
*
Mal fisk, spæk og løg gennem kødmaskinen og rør farsen med de øvrige ingredienser.
Lad farsen trække 1 time i køleskabet.
Rør den igennem og tilsæt evt. mere væske.
Smelt smørret og tag panden af varmen. Sæt fiskefrikadeller på som alm. frikadeller.
Varm panden langsomt op og steg frikadellerne ved ikke for stærk varme ca. 5-6 min på hver side. Byd pillekartofler, årstidens grønsager, brunet smør og citron til.

 
Rødspættefrikadeller:
400 g rødspættefileter
1 æg
1 æggehvide
3 spsk mel
salt, peber
2 dl piskefløde
1 lille løg.

 
Alt blendes som ved terrine. Trækker 1 time.
Steges som fiskefrikadeller eller koges til fiskeboller.

 


 

Opdateret: 16/09/2025

An unhandled error has occurred. Reload 🗙