
Tid: 40 min. I alt 1 time 40 min. 4 portioner
# Ingredienser
250 g hakket oksekød
250 g hakket
flæskekød
1½ dl havregryn
1 spsk mel
2 æggehvider el. 1
helt æg
salt, friskkværnet
peber
1 mellemstort groft-
el. fintrevet løg
2-3 dl væske, evt.
halvt bouillon (vand med terning) og mælk.
1 spsk friskhakket løvstikke el. 1 tsk tørret el. 2 spsk
persille
3/4 kg fintsnittet hvidkål, ca. ½ hoved
6-8 mellemstore kartofler
2 hakkede løg
evt. 3-4 stilke bladselleri
2 spsk olie
1 spsk karry
1 ds flåede tomater, ½ kg ds
salt, peber
2-3 dl vand
* Tilberedning
Rør farsen og tilsæt hakket løvstikke el. persille.
Se Tips om
frikadeller og andre farsretter.
Snit kålen meget fint. Skræl kartoflerne og skær dem i tynde
skiver.
Hak løgene. Skær bladselleri i 1 cm brede stykker.
Svits alle grønsagerne i olie. Tilsæt karry og svits det med
1 minut.
Tilsæt salt og peber. Blandt alt godt.
Skub grønsagerne lidt til siden, så der danner sig en
fordybning i midten.
Saml farsen til en kugle, og læg den i fordybningen.
Dæk med grønsagerne. Hæld flåede tomater med væden samt vand
ved.
Dæk gryden med tætsluttende låg og kog retten ca. 1 time.
Rør af og til i gryden, så grønsagerne vendes lidt rundt.
Spæd evt. mere vand ved.
SERVERING:
Sæt gryden på bordet og skrab grønsagerne fra kødet.
Skær det ud i lagkagestykker og spis grønsagerne til.
VARIATIONER:
Champignonfars i fad:
500 g hakket oksekød
1 dl rasp
2 æg
ca. 1½ dl bouillon
1 tsk tørret basilikum
1 fed knust hvidløg
salt, peber
250 g champignon
3-5 tomater
2-3 spsk reven parmesanost
1-2 spsk rasp
25-35 g smør.
*
Rør kødet sammen med rasp, æg og bouillon.
Tilsæt krydderier og knust hvidløg samt champignon skåret i
skiver.
Læg farsen i et smurt ovnfast fad.
Skær tomaterne i skiver og læg dem over farsen.
Drys med en blanding af reven ost og rasp. Læg smørklatter
over.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i 1 time. Byd
flute og salat til retten.
Gæstefad:
Samme ingredienser som foregående ret + 4 skiver skinke uden
fedt, 4 skiver Danbo ost.
Læg halvdelen af farsen i fadet. Læg derover skiver af
skinke og ost. Dæk med resten af farsen. Derefter gøres retten færdig som
beskrevet i foregående opskrift.
Farsret med blomkål:
500 g hakket
flæskekød
4-5 spsk mel
2 æggehvider el. 1
helt æg
1 mellemstort
fintrevet løg
salt, friskkværnet
peber
2-3 dl mælk
2 tsk karry
1-2 spsk kinesisk soya (pas lidt på salt i farsen, da også
soya er salt)
1 stort blomkålshoved
8 skiver bacon
*
Rør farsen og tilsæt karry og soya.
Del blomkål i buketter og kog dem 10 min. Hæld dem til
afdrypning.
Læg 1/3 af farsen i et smurt ovnfast fad. Så et lag blomkål,
fars, blomkål, fars.
Glat farsen og dæk med bacon.
Sæt fadet på ovnristen midt i ovnen ved 175°C i ¾-1 time.
Byd groft brød, kartofler og tomatsauce til retten.
Kan dybfryses 3 mdr.
Tomatsauce:
1 ds flåede tomater
1 fed hvidløg
1 ituskåret løg
1½ dl bouillon
½ tsk basilikum, salt og peber
Hæld alt i et blenderglas og findel 30 sek.
Kog saucen 10 min. Jævn med 1-2 tsk udrørt maizena.
Uden blender koges alt 15 min.
Gnides igennem en sigte og jævnes med maizena.
TIPS
I sidstnævnte
ret kan blomkålen udskiftes med 4-6 porrer,
som skæres i 2
cm stykker og koges møre.
Eller ¾ kg
snittet hvidkål kogt 10 min.
Opdateret: 16/09/2025